Sindrom Sakit Sakit

Sinonim dalam erti kata yang luas

Urat simpul sindrom, aritmia bradikard, bradycardia-tachycardia sindrom.

definisi

. nod sinus tidak dapat menjana potensi dalam frekuensi yang mencukupi dan / atau menyebarkannya ke Nod AV. Sebab: Dalam nod sinus penyakit, sama ada fungsi perentak jantung sel terganggu atau sistem pengaliran rangsangan tersekat sehingga potensi elektrik tidak dapat mencapai Nod AV.

Gejala

Gejalanya serupa dengan tahap 2 dan 3 Sekatan AV. Klik di sini untuk simptom: AV-Block

Punca

Sindrom sinus yang sakit terutamanya menyerang pesakit tua dan sebahagiannya disebabkan oleh organik jantung penyakit. Selalunya, penggunaan ubat-ubatan tertentu yang melambatkan degupan jantung adalah penyebab berpotensi berpatutan. Ubat seperti itu, misalnya, persediaan digitalis, yang sering digunakan untuk jantung kegagalan (kekurangan jantung), atau ubat antiaritmia.

Walau bagaimanapun, bahan lain juga boleh dipertimbangkan. Bentuk khas sindrom nod sinus adalah bradycardia-tachycardia sindrom. Sinonim: Paroxymal supraventricular tachycardia.

Pada ketika ini adalah berguna untuk melihat halaman utama di bradycardia: Apa itu bradikardia? Selepas bermulanya takikardia (nadi cepat tidak normal) terdapat jeda asistolik (tiada degupan jantung) sehingga irama sinus bradikardik (degupan jantung perlahan) disambung semula. Jadi ia sebenarnya adalah perubahan berterusan antara irama yang terlalu cepat dan terlalu perlahan. Pada fasa takikardi: Palpitasi, dyspnoea (sesak nafas), angina pectoris (kegelisahan jantung) Pada fasa bradikardik (lambat): Pening, sinkop (pengsan) dan Adam Stokes (lihat di atas)

Diagnosa

. ECG jangka panjang digunakan untuk diagnosis. Selain merakam dikurangkan jantung menilai, ia juga berfungsi untuk mengukur gangguan, iaitu untuk mengira tahap aritmia. Diagnosis juga boleh dibuat dengan menggunakan senaman ECG. Ini menunjukkan bahawa ketidakupayaan untuk mencapai lebih daripada 70% peningkatan berkaitan dengan usia di kadar jantung semasa latihan di ergometer tidak mungkin dilakukan.