Transesophageal Echocardiography (TEE) | Ekokardiografi

Ekokardiografi Transesophageal (TEE)

Transesofagus echocardiography kepada ultrasound pemeriksaan mengenai jantung dari kerongkongan. Pemeriksaan ini agak lebih invasif dan kurang selesa bagi pesakit. Lazimnya pesakit dianestesi dengan pil tidur sebelum pemeriksaan agar pemeriksaan tidak menyenangkan. Kemudian tiub bergerak, yang mempunyai kecil ultrasound siasatan di hujungnya, didorong melalui mulut dan tekak ke dalam esofagus.

Oleh kerana tidak tulang, otot atau lemak menyekat pandangan semasa pemeriksaan ini, jantung selalunya lebih senang untuk menggambarkan. Terutama kecil darah gumpalan (thrombi) dapat dikesan dengan mudah di telinga atau atrium jantung. Oleh kerana mobiliti ultrasound siasatan di sekitar paksinya sendiri, semua lapisan jantung dapat dilihat.

Petunjuk yang paling biasa untuk bentuk invasif ini echocardiography kurang dinilai, kerana obesiti, emfisema paru atau keadaan anatomi lain, dalam keadaan klasik echocardiography. Bentuk pencitraan jantung ini dilakukan dalam keadaan tertekan dan oleh itu juga disebut "stress echo". Petunjuk yang paling umum untuk menjalankan pemeriksaan ini adalah kecurigaan gangguan peredaran jantung sebagai sebahagian daripada penyakit jantung koronari (PJK).

Tekanan boleh disebabkan oleh dua jenis. Dalam skop tekanan mekanikal, pesakit berbaring di ergometer basikal di posisi sebelah kiri. Semasa pesakit mengayuh secara perlahan meningkatkan daya tahan, doktor melakukan pemeriksaan ultrasound jantung.

Kemungkinan lain adalah pemicu tekanan yang disebabkan oleh ubat. Ini dilakukan apabila pesakit tidak dapat menunggang basikal kerana keterbatasan fizikal. Untuk mencetuskan tekanan secara perubatan di jantung, dobutamine atau adenosine atau dipyridamole dengan atropin diberikan secara intravena.

Ubat ini menyebabkan peningkatan kadar jantung dan peningkatan dalam strok isipadu dan output jantung. Akibatnya, reaksi jantung yang dicetuskan oleh sukan disebabkan secara perubatan. Terlepas dari jenis latihan, "gema tekanan" dilakukan dalam beberapa tahap latihan.

Pertama, ventrikel kiri selalu dipaparkan pada waktu rehat. Selepas itu, beban ditingkatkan secara perlahan sehingga kriteria pengguguran dipenuhi. Ini termasuk mencapai sasaran kadar jantung, sakit dada pesakit atau gangguan pergerakan dinding yang kelihatan pada ultrasound.

Sakit dada atau gangguan pergerakan dinding semasa "gema tekanan" adalah petunjuk yang jelas mengenai penyakit jantung koronari (PJK). Semasa pemeriksaan, fasa ejeksi (systole) jantung biasanya direkodkan dalam pandangan 4-ruang apikal, dalam pandangan 2-ruang apikal dan pada paksi panjang dan pendek parasternal. Gambar-gambar ini diambil pada tahap beban yang berbeza. Selepas itu, tahap pandangan dapat dimainkan secara serentak. Ini menjadikannya lebih mudah untuk mencari kemungkinan gangguan pergerakan dinding.