Fisioterapi untuk strok

A strok (apoplexy) adalah gangguan peredaran darah akut otak, biasanya disebabkan oleh vaskular oklusi, lebih jarang oleh pendarahan. Hemiplegia (lengan yang terkena dan / atau kaki satu setengah badan), gangguan pertuturan atau masalah penglihatan boleh berlaku. Bergantung pada lokasi gangguan peredaran darah, pelbagai gejala mungkin terjadi. Selepas rawatan perubatan intensif, jika boleh di hospital dengan apa yang disebut "strok unit ”, langkah pemulihan seperti fisioterapi, terapi pekerjaan dan terapi ucapan dimulakan sangat awal.

  • stroke
  • Gejala strok

Rawatan

Terdapat beberapa konsep untuk rawatan fisioterapeutik a strok dengan hemiplegia, termasuk konsep Bobath, PNF (fasilitasi neuromuskular proprioceptif) dan fisioterapi Vojta. Konsep Bobath bermula di hospital akut dan menggabungkan kakitangan kejururawatan, ahli terapi dan saudara-mara pesakit dalam konsep 24 jam. Tujuan utamanya adalah untuk memperbaiki gejala pesakit dengan merangsang pergerakan normal dan mempengaruhi ketegangan otot yang tidak normal (lembap atau spastik).

Tujuan kaedah rawatan PNF adalah untuk meningkatkan penyelarasan saraf dan otot. Pergerakan pepenjuru dan tiga dimensi, kebanyakan dengan sisi sihat, digunakan untuk memindahkan aktiviti ke bahagian yang terjejas. Pemindahan ini berdasarkan corak pergerakan yang disimpan di otak dan yang mana mahu diaktifkan. Terapi Vojta juga menggunakan corak pergerakan semula jadi yang dapat dicetuskan dengan merangsang titik-titik tertentu pada tubuh. Tujuannya adalah untuk mencetuskan pergerakan ini refleks untuk mewujudkan fungsi otot dan saraf yang baru.

Matlamat fisioterapi

Matlamat fisioterapi bergantung pada keparahan gejala dan berapa lama masa yang telah berlalu selepas strok. Sekiranya terdapat hemiplegia, dalam kebanyakan kes masih lembik pada hari-hari pertama selepas strok. Pada fasa ini, fokusnya adalah untuk merangsang sisi yang terkena untuk mempromosikan kawasan otak yang masih utuh.

Ia juga penting untuk mencegah trombosis atau pulmonari embolisme semasa pesakit terbaring di tempat tidur. Dalam menjalani rawatan selanjutnya, kebebasan pesakit dalam kehidupan seharian harus dicapai sebanyak mungkin. Untuk tujuan ini, persepsi pihak yang terjejas dilatih, pergerakan setiap hari dipraktikkan dan apa sahaja spastik (ketegangan otot yang berlebihan) yang mungkin berlaku dirawat.