Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang lumbar

Akar saraf mampatan pada tulang belakang lumbar disebabkan, misalnya, oleh cakera herniated, arthrosis dengan perubahan tulang yang teruk atau tumor. Ini menyebabkan mampatan saraf tulang belakang keluar dari saraf tunjang. Selain punggung tempatan kesakitan, penyempitan saraf tunjang ini biasanya menampakkan diri melalui gejala yang sangat spesifik. Ini termasuk kesakitan sinaran, masalah kepekaan dan kelemahan otot di pinggiran.

Physiotherapy

Begitu penyebabnya akar saraf pemampatan telah diperjelaskan, rawatan fisioterapeutik dapat membantu. Pada mulanya, usaha dilakukan untuk melegakan akar saraf. Ini dapat dilakukan dengan penentuan kedudukan khas (misalnya penentuan kedudukan langkah), tetapi juga dengan latihan postur.

Semasa latihan postur, statistik pesakit dianalisis dan sebarang beban yang salah diperbetulkan. Didalam balik sekolah, tingkah laku mesra belakang dipelajari untuk mengelakkan latihan berlebihan dan dengan demikian, misalnya, ketegangan lebih lanjut pada cakera intervertebral. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai balik sekolah di sini: Kembali ke sekolah Untuk memastikan melegakan akar saraf dalam jangka panjang, penting untuk menstabilkan postur pesakit dengan otot.

Otot yang terlalu lemah (biasanya otot perut) diperkuat untuk tujuan ini dan otot yang dipendekkan (selalunya otot ekstensor belakang dan fleksor pinggul) diregangkan untuk mengembalikan kedudukan tulang belakang fisiologi. Dalam kes-kes akut pemampatan akar saraf, campur tangan seperti itu mungkin terlalu menyakitkan dan teknik santai seperti urut atau aplikasi haba digunakan. Sekiranya pemampatan akar saraf berpanjangan, kelemahan pada otot yang diberikan oleh saraf yang sesuai mungkin telah terjadi, misalnya, kelumpuhan peroneal.

Mobilisasi saraf juga dapat dilakukan dalam rawatan fisioterapeutik. Dengan cara tertentu regangan teknik, pesakit dapat secara aktif atau dengan bantuan ahli terapi meningkatkan mobiliti saraf di sarungnya dan dengan demikian juga merangsang bekalan tisu saraf, yang dapat menyokong proses penyembuhan tisu terkompresi. Sekiranya kerosakan yang tidak dapat dipulihkan disebabkan oleh pemampatan, fisioterapi mesti mengembangkan strategi pampasan untuk mencegah atau meminimumkan kerosakan akibatnya, misalnya disebabkan oleh postur yang melegakan, atau sekatan dalam pergerakan sehari-hari. Artikel ini mungkin menarik bagi anda: Fisioterapi untuk sakit belakang