Risiko | Diagnosis dan rawatan ketagihan alkohol

Risiko

Pengambilan alkohol yang berlebihan dan nyata ketagihan arak boleh memberi kesan negatif yang besar pada tubuh orang yang berkenaan. Risiko khas yang berkaitan dengan ketagihan arak bermula dari sindrom penarikan dan perubahan watak yang ketara hingga kerosakan berterusan pada sistem organ tertentu. Terutama perubahan watak alkohol-toksik yang digambarkan oleh banyak saudara-mara orang yang menderita ketagihan arak.

Ia dianggap sebagai sindrom keracunan yang dipicu oleh pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan dalam jangka panjang. Antara keabnormalan klasik yang disebabkan oleh perubahan watak ini adalah Selain itu, keinginan dan perhatian seseorang juga dibatasi dalam jangka masa panjang oleh pengaruh toksik alkohol. Di samping itu, penyakit bersamaan sering berlaku semasa alkoholisme, yang seterusnya mendorong pengambilan minuman beralkohol.

Sebelum semua kemurungan, bilangan utama penagih alkohol jangka panjang dapat didiagnosis. Dari sudut psikologi, alkoholik berada dalam lingkaran setan yang hampir tidak dapat dipatahkan oleh usahanya sendiri. Penggunaan alkohol patologi (alkoholisme) juga boleh menyebabkan masalah serius dalam persekitaran sosial, terutama dalam keluarga.

Alkoholisme bukan sahaja merosakkan kesejahteraan orang yang bergantung, kerana penyakit ini biasanya harus ditanggung oleh pasangan hidup, anak-anak dan saudara-mara yang lain. Dalam kira-kira 35 peratus kes yang diperhatikan, ini bahkan berlaku sehingga pengambilan alkohol secara kompulsif oleh orang yang berkenaan menyebabkan berlakunya keganasan rumah tangga. Fakta ini dapat dijelaskan oleh fakta bahawa seseorang yang menderita alkoholisme secara kekal dipengaruhi oleh rangsangan luaran yang kuat dan di mana peningkatan agresiviti dengan kehilangan kawalan dapat terjadi.

Selain itu, orang yang menderita alkoholisme menyebabkan kemerosotan sosial dalam keluarga, yang dapat ditelusuri kembali ke kemungkinan pengangguran akibat ketergantungan dan / atau kehilangan kedudukan sosial. Akibat penting dari alkoholisme yang telah wujud selama beberapa tahun adalah perkembangan gangguan spesifik organ. Kesan toksik etanol yang terkandung dalam alkohol boleh menyebabkan kerosakan yang besar.

Di samping itu, perkembangan disfungsi ereksi yang sedikit dan bahkan mati pucuk dapat dilihat pada banyak orang yang menderita alkoholisme. Tongue kanser juga disukai oleh pengambilan alkohol yang berlebihan. - penurunan prestasi yang ketara

  • Kerosakan prestasi memori dan
  • Kekurangan kepekatan yang teruk. - dari hati
  • Dari buah pinggang
  • Dari pankreas
  • Dari saluran gastrousus dan
  • Daripada otak.

Diagnosa

Pada dasarnya, penilaian diri pesakit masing-masing akan memainkan peranan penting dalam diagnosis alkoholisme. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, ada masalah bahawa alkoholik yang bergantung tidak menganggap tingkah laku dan tahap penggunaan mereka sendiri sebagai kritikal. Sebilangan besar mereka yang terjejas harus diberitahu tentang masalah mereka beberapa kali melalui rakan, doktor dan keluarga.

Selain itu, melakukan ujian kendiri dapat membantu mendapatkan kembali perasaan akan jumlah alkohol yang dikonsumsi setiap hari dan untuk mengesan kehadiran alkoholisme. Dalam diagnostik perubatan, terdapat empat kaedah untuk mengenal pasti alkohol seperti itu. Oleh kerana doktor keluarga biasanya merupakan titik kontak pertama bagi pesakit yang terjejas, prosedur pemeriksaan khas adalah keutamaan pertama dalam diagnosis alkoholisme.

Ujian AUDIT yang disebut (Ujian Pengenalpastian Gangguan Penggunaan Alkohol) menggunakan sepuluh soalan untuk menentukan tingkah laku minum orang yang diuji. Ujian MALT (Munich Alcoholism Test), di sisi lain, terdiri daripada dua bahagian, bahagian penilaian pihak ketiga berdasarkan nilai makmal, gejala penarikan diri dan penyakit sekunder, dan bahagian penilaian diri. Metode pemeriksaan ketiga yang sering digunakan dalam praktik GP adalah apa yang disebut wawancara CAGE, yang terdiri dari empat pertanyaan yang dapat dijawab dengan "ya" atau "tidak".

Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya dua jawapan "ya" dalam ujian ini, ini menunjukkan adanya alkoholisme. Nama CAGE berasal dari huruf pertama dari soalan yang diajukan. C = Potong: “Adakah anda (tidak berjaya) cuba mengehadkan pengambilan alkohol anda?

J = Kesal: "Adakah orang lain mengkritik tingkah laku minum anda dan dengan itu mengganggu anda?" G = Bersalah: "Adakah anda pernah merasa bersalah kerana minum?" E = Pembuka Mata: “Adakah anda pernah mabuk setelah bangun, untuk‘ pergi ’atau menenangkan diri?

  • C = Potong: "Adakah anda (tidak berjaya) cuba mengehadkan pengambilan alkohol anda?" - A = Kesal: "Adakah orang lain mengkritik tingkah laku minum anda dan membuat anda marah? - G = Bersalah: "Adakah anda pernah merasa bersalah kerana minum?" - E = Pembuka Mata: “Adakah anda pernah mabuk setelah bangun, untuk‘ pergi ’atau menenangkan diri?