INR

definisi

Nilai INR adalah nilai dari perubatan makmal. Ia digunakan untuk menilai bahagian tertentu darah pembekuan, iaitu ekstrinsik pembekuan darah. Ia menggambarkan betapa pantasnya darah membeku.

Secara kiasan, ini mengukur sejauh mana dan seberapa cepat badan dapat menutup sumber pendarahan setelah kecederaan dan dengan itu menghentikan pendarahan. Pada orang yang sihat, nilai INR adalah sekitar 1.0. Sekiranya darah pembekuan mengambil masa lebih lama daripada biasa, nilai INR meningkat dan risiko pendarahan meningkat dengan sewajarnya.

Nilai INR telah menggantikan yang diketahui sebelumnya Nilai pantas. Sebabnya adalah bahawa nilai cepat tidak direkodkan secara seragam, iaitu terdapat turun naik nilai bergantung pada makmal tempat ujian dilakukan. INR, bagaimanapun, adalah nilai yang dicatatkan secara seragam.

Keseragaman sudah dapat dijumpai dalam nama. INR bermaksud "nisbah normalisasi antarabangsa". The nilai pantas dan nilai INR berkadar songsang antara satu sama lain.

Tinggi Nilai pantas oleh itu bermaksud nilai INR yang rendah. Semasa terapi dengan antikoagulan oral, iaitu a pengencer darah dari kumpulan antagonis vitamin K, INR dipengaruhi. Kumpulan ini merangkumi, misalnya, ubat Phenprocoumon, yang dikenali sebagai Falithrom atau Marcumar®. Ia digunakan, misalnya, pada pesakit dengan fibrilasi atrium, trombosis atau pulmonari embolisme, juga buatan jantung injap, untuk mencairkan darah secukupnya untuk mengelakkan pembentukan a darah beku.

Untuk apa INR digunakan?

Nilai INR diperlukan dalam amalan klinikal setiap hari untuk memantau darah pesakit yang mengambil pengencer darah Phenprocoumon (lebih dikenali sebagai Falithrom atau Marcumar®). Sebilangan besar pesakit menderita fibrilasi atrium atau mempunyai tiruan jantung injap. Ubat ini digunakan untuk menipis darah dan mencegah pembentukan gumpalan darah.

Ini boleh menyebabkan a strok dalam kes fibrilasi atrium, sebagai contoh. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ubat penipisan darah adalah kecenderungan untuk berdarah. Oleh itu, pesakit mesti disesuaikan sedemikian rupa sehingga tidak ada pendarahan yang berlaku walaupun darah menipis.

Untuk tujuan ini, diperlukan nilai yang memberitahu doktor yang merawat bagaimana pesakit kini disesuaikan dengan ubat. Ia sama dengan menentukan tahap darah ubat untuk mengetahui berapa banyak kandungan ubat ini pada masa ini. Nilai ini adalah nilai INR.

Nilai normal bagi orang yang sihat adalah sekitar 1.0. Setelah menyesuaikan diri dengan pengencer darah, nilainya harus meningkat. Berapa banyak kenaikan nilai bergantung pada penyakit yang dirawat dengan ubat. Sekiranya nilainya terlalu rendah, ada risiko a darah beku membentuk. Sekiranya nilainya terlalu tinggi, ada risiko pendarahan serius.