Kesan sampingan Amitriptyline

Mengapa Amitriptyline menyebabkan kesan sampingan?

Mengapa Ammitriptyline membuat kesan sampingan mempunyai beberapa sebab. Sebab utama ialah amitriptyline, sebagai ubat psikotropik, bertindak secara terpusat di otak dan dengan demikian mempengaruhi titik pertukaran terpenting dari tubuh manusia. Oleh itu, di bawah antidepresan terapi dengan Ammitriptyline selalu ada kesan sampingan yang berbeza, beberapa pesakit lebih banyak terjejas daripada yang lain

Mengapa Amitriptyline menyebabkan kesan sampingan dan mengapa sesetengah pesakit lebih terjejas daripada yang lain belum difahami dengan pasti. Kesan sampingan amitriptyline disebabkan, antara lain, oleh fakta bahawa amitriptyline memastikan bahawa peningkatan jumlah bahan messenger (neurotransmitter) noradrenalin dan serotonin aktif di otak dan darah. Di satu pihak, neurotransmitter ini menyebabkan kesan antidepresi, tetapi di sisi lain mereka juga mengaktifkan reseptor lain, seperti reseptor di jantung.

Ini kemudian boleh membawa, misalnya, kepada pesakit yang mengalami berulang kali jantung tersandung (berdebar-debar). Mengapa amitriptilin menyebabkan kesan sampingan juga dapat dijelaskan oleh fakta bahawa ia mempunyai kesan antikolinergik yang disebut otak. Ini bermaksud bahawa kesan zat utusan asetilkolina dikurangkan. Antara lain, asetilkolina sangat penting untuk mengekalkan tumpuan. Sekiranya terdapat pengurangan zat utusan ini, gangguan konsentrasi dan kesan mengantuk tertentu.

Penambahan berat badan

Peningkatan berat badan di bawah terapi amitriptilin adalah salah satu kesan sampingan yang paling biasa. Peningkatan berat badan disebabkan oleh fakta bahawa pesakit telah berulang kali mengalami serangan nafsu makan akibat pengambilan ubat. Ini mengubah pengambilan makanannya dan kenaikan berat badan berlaku lebih cepat.

Sebab lain untuk kenaikan berat badan yang disebabkan oleh amitriptyline ialah saluran gastrointestinal banyak pesakit menjadi tidak seimbang dan sembelit berlaku lebih kerap. Sebab lain untuk kenaikan berat badan dari amitriptyline mungkin ialah pesakit yang mengalami kemurungan yang teruk sering lupa makan. Mengambil amitriptyline kemudian memberi kesan menaikkan mood, yang mendorong pesakit untuk makan lebih banyak dan mengambil bahagian lebih aktif dalam hidup. Dalam kes ini, kenaikan berat badan dari amitriptyline juga positif, tetapi dalam kebanyakan kes, kemungkinan besar berlaku sebagai kesan sampingan dan mendorong penyakit seperti kencing manis mellitus (diabetes) dan jantung masalah (contohnya penyakit jantung koronari). Sekiranya amitriptyline menyebabkan kenaikan berat badan yang kuat, pesakit harus berbincang dengan doktor yang merawatnya (pakar psikiatri atau pakar neurologi) tentang menukar ubat jika perlu untuk mengelakkan kerosakan akibat jangka panjang kerana kenaikan berat badan.

Kerosakan mata

Amitriptyline adalah antidepresan ubat yang bertindak secara zantral di otak dan oleh itu boleh menyebabkan banyak kesan sampingan. Amitriptyline boleh menyebabkan kesan sampingan pada mata. Di satu pihak, ia boleh menyebabkan gangguan penglihatan, terutama jika pesakit menggunakan alkohol tambahan.

Sebaliknya, pesakit mungkin mengalami kesukaran dalam menyesuaikan dan menyesuaikan televisyen dan jarak dekat antara satu sama lain. Kesan sampingan amitriptyline pada mata ini disebut gangguan penginapan. Dalam kes ini, penglihatan objek di sekitarnya (berhampiran tempat penginapan) atau penglihatan objek pada jarak jauh (tempat tinggal jauh) terganggu.

Oleh kerana kesan sampingan amitriptyline pada mata, pesakit mungkin terpaksa memakai gelas untuk mengimbangi penglihatan yang berkurang. Kesan sampingan amitriptyline yang sangat kerap berlaku pada mata adalah hypoacomodation. Dalam kes ini, pesakit merasa sangat sukar untuk melihat sesuatu yang berada di dekatnya, kerana objek atau huruf dianggap kabur.

Ini terwujud terutama pada kenyataan bahawa pesakit harus memegang buku atau surat khabar yang jauh dari dia untuk dapat membacanya. Selalunya kesan sampingan pada mata yang disebabkan oleh amitriptyline dapat dibalikkan setelah menghentikan ubat, yang bermaksud bahawa pesakit dapat melihat kembali tajam dengan segera setelah dia berhenti mengambil ubat. Namun, perubahan mata yang tidak dapat dipulihkan juga dapat terjadi, tetapi ini biasanya minimum dan dapat dikompensasi sepenuhnya dengan memakai gelas.