Kesan sampingan ubat | Terapi ubat ADS

Kesan sampingan ubat-ubatan

Kesan sampingan adalah masalah utama dalam rawatan gangguan defisit perhatian. Ejen herba dan homeopati mempunyai kesan yang sangat kompleks, selalunya tidak cukup disiasat dan oleh itu mempunyai kesan sampingan yang sangat luas. Sebilangan besar daripadanya ringan dan sementara, tetapi tidak boleh dipandang rendah.

Mereka dapat mewujudkan diri mereka, sebagai contoh, sebagai sakit perut or sakit kepala dan boleh mencetuskan interaksi dengan ubat-ubatan lain atau komponen makanan. Psikostimulan biasa (misalnya Ritalin®), sebaliknya, diteliti dengan baik dan kesan sampingannya diketahui, tetapi sayangnya ini sangat biasa dan berlaku pada kira-kira separuh daripada semua pesakit yang dirawat. Lazimnya adalah: Perubahan dalam nilai makmal, contohnya darah sel, juga telah dilaporkan.

Dalam kes yang jarang berlaku, psikosis atau yang serupa juga boleh berlaku. Sebilangan besar kesan sampingan ini mereda setelah beberapa minggu, tetapi kesan buruk setelah bertahun-tahun mengambil bahan tersebut juga sedang disiasat. Oleh itu, pesakit harus dimaklumkan sebelum mengambil ubat. - Hilang selera makan,

  • Penat,
  • Mood tertekan,
  • Gemuruh
  • Dan sekatan psikologi yang lain.

Rawatan ubat ADS pada kanak-kanak

Sama ada dan bagaimana terapi ubat dapat disarankan dalam kes individu tidak dapat dinilai secara umum. Dua sikap asas telah berkembang: Mungkin - seperti biasa - kebenaran dapat dijumpai di tengah-tengah kedua pendapat. Pada prinsipnya, diagnosis yang tepat dan menyeluruh ADHD adalah komponen penting.

Ia memberikan petunjuk terapi dan kejayaannya. Tidak semestinya ada keraguan mengenai diagnosis: Tidak setiap anak yang bermimpi dengan masalah tingkah laku dan tidak peduli pada masa yang sama adalah kanak-kanak dengan ADD. Penyokong terapi ubat sering menganggap bahawa mengimbangi bahan utusan yang diperlukan untuk menghantar maklumat di otak dipulihkan dengan menggunakan ubat.

  • Sikap negatif
  • Kedudukan yang menguntungkan

Berkenaan dengan rawatan ubat ADHD, yang berikut dapat diperhatikan:

  • Terapi ubat hanya dalam kes tertentu. - Terapi perubatan tidak di bawah usia enam tahun! - Kesan sampingan boleh berlaku secara individu dan sangat bergantung pada ubat yang ditetapkan.
  • Dos dan masa pengambilan ubat berbeza dari orang ke orang. Kedua-duanya mesti "diuji" dengan cara tertentu. Doktor yang merawat dapat menghitung dos yang betul berdasarkan berat badan yang mendasari dan membuat cadangan dos.

Dadah

Sejak "melamun ADHD"Hanya subtipe ADHD khas, tidak ada definisi ubat-ubatan khusus untuk manifestasi ini. Walau bagaimanapun, kombinasi lain dari spektrum luas ADHD terapi digunakan dalam ADHD. Sebagai contoh, penderita lebih kerap mengurus dengan tingkah laku yang murni dan psikoterapi dan tanpa ubat, atau mereka boleh menggunakan bahan yang tidak merangsang seperti atomoxetine (Strattera®).

Dalam rawatan homeopati, ubat seperti agaricus lebih cenderung digunakan, seperti sulfur or stramonium digunakan terutamanya dalam bentuk dominan dan hiperaktif. Oleh kerana diagnosis sindrom defisit perhatian juga wujud pada orang dewasa (Diagnosis ADS pada orang dewasa, terapi ubat juga boleh digunakan untuk mereka. Walau bagaimanapun, pemilihan ubat yang sesuai lebih sukar pada orang dewasa.

Salah satu sebabnya ialah metabolisme lebih cepat pada orang dewasa dan hormon mengimbangi disusun secara berbeza. Sama seperti kanak-kanak, perangsang adalah ubat pilihan pertama. Antidepresan trisiklik atau gabungan campuran juga sering digunakan.

Terpilih serotonin perencat pengambilan semula jarang digunakan pada masa ini. Fakta bahawa, sejauh yang kita tahu, tidak ada ubat berdasarkan methylphenidate kini diluluskan untuk orang dewasa bermasalah. Ia boleh diresepkan oleh doktor dalam rangka preskripsi off-label yang disebut.

Kosnya jarang ditanggung kesihatan syarikat insurans dan oleh itu biasanya tidak dilindungi. Sebilangan laporan pengalaman dari orang dewasa yang telah memutuskan untuk menjalani terapi ubat melaporkan bahawa kesan ubat tersebut tidak segera berlaku, tetapi boleh memakan waktu hingga setengah tahun sebelum kesan yang diharapkan dapat dicapai. Oleh kerana terapi ubat dikenakan syarat-syarat tertentu (lihat di atas), laporan agak jarang berlaku.

Kajian juga biasanya merujuk kepada kanak-kanak dan remaja. Kajian orang dewasa mengenai topik ini sering menunjukkan hasil yang berbeza dan tidak konsisten. Seperti kanak-kanak dan remaja, terapi ubat hanya dapat dipertimbangkan jika diagnosis yang jelas dapat dibuat.

Ini juga merangkumi pembezaan diagnostik pembezaan gangguan keperibadian yang lain ( kemurungan, Sindiket Tourette). Seperti yang telah disebutkan, terapi harus selalu berdasarkan pada beberapa faktor pada masa yang sama. Sebagai contoh, terapi berdasarkan ubat-ubatan mungkin berkesan, tetapi tidak semestinya memberi kesan kepada semua bidang.

Oleh itu, banyak sisipan pakej ubat-ubatan yang disebutkan di atas juga merujuk kepada strategi terapi keseluruhan, yang harus dilakukan sebagai tambahan kepada terapi ubat. - Maklumat umum mengenai cara menangani ADS - anak, terutamanya maklumat untuk ibu bapa mengenai terapi ADS di kawasan rumah tangga dan keluarga: IKLAN dan keluarga. - Terapi pendidikan psikoterapi dan kuratif dengan bentuknya yang berbeza. - The terapi pemakanan.