Sosialisasi: Fungsi, Tugas, Peranan & Penyakit

Sosialisasi adalah penyesuaian berterusan terhadap corak perasaan dan pemikiran dalam komuniti sosial. Menurut teori sosialisasi, manusia hanya dapat dilaksanakan melalui sosialisasi. Oleh itu, masalah sosialisasi boleh menyebabkan penyakit mental dan psikosomatik, tetapi juga boleh menjadi gejala dari mereka.

Apa itu sosialisasi?

Sosialisasi adalah penyesuaian berterusan terhadap corak perasaan dan pemikiran dalam komuniti sosial. Setiap orang dipengaruhi oleh emosi dan fikiran persekitarannya. Penyesuaian corak perasaan dan pemikiran manusia terhadap corak persekitaran berlaku melalui internalisasi norma sosial. Proses ini dipanggil sosialisasi. Oleh itu, sosialisasi adalah, di satu pihak, ikatan sosial dengan persekitaran dan, di sisi lain, pengembangan keperibadian dalam interaksi dengan persekitaran. Individu belajar, cara berfikir dan bertindak dengan persekitarannya. Tidak ada kemungkinan lain untuknya, kerana dia selalu berada di lingkungan. Dengan cara ini dia juga menyelaraskan dirinya dengannya. Oleh itu, individu mengikuti kecenderungan untuk bertindak mengikut norma dan nilai yang berlaku pada masa itu. Sekiranya sosialisasi berjaya, individu akan menginternalisasi norma, nilai, perwakilan dan peranan sosial persekitaran. Sosialisasi yang berjaya sesuai dengan simetri realiti subjektif dan objektif. The reka bentuk realiti dan identiti seseorang sendiri tidak kurang dari segi sosial. Pada tahun 1970-an, teori sosialisasi antara disiplin berkembang. Banyak sumber membezakan primer dari sosialisasi menengah dan tersier bergantung pada tahap kehidupan.

Fungsi dan tugas

Sosialisasi adalah keseluruhan perantara sosial pembelajaran memproses dan membolehkan individu itu mengambil bahagian dalam kehidupan sosial dan mengambil bahagian dalam perkembangannya. Proses itu harus difahami sebagai proses sepanjang hayat. Oleh itu, sosialisasi terhasil daripada wujud bersama manusia dan menyatakan dirinya dalam pembentukan hubungan sosial individu. Untuk sosialisasi, individualisasi peribadi mesti diselaraskan dengan integrasi sosial. Identiti ego tidak dapat dijamin dengan cara lain. Persekitaran sosial dan faktor individu bawaan masing-masing berinteraksi dalam sosialisasi. Hanya dalam proses sosialisasi seseorang dapat berkembang menjadi individu yang berkemampuan sosial yang terus berkembang sepanjang hidupnya dengan menyesuaikan diri dengan kehidupannya sendiri. Di atas segalanya, individu berkenaan dengan kecenderungan fizikal dan psikologinya sepanjang hayatnya. Dia berusaha untuk menyelaraskan realiti dalaman ini dengan persekitaran sosial dan fizikal dan dengan itu dengan realiti luaran. Sosialisasi primer berlaku pada bayi yang baru lahir dan menunjukkan asas untuk memasuki dunia. Peralatan asas dengan kehidupan dan pengetahuan dunia disampaikan dengan sosialisasi pertama ini. Hanya melalui peralatan asas ini, manusia dapat memperoleh pijakan di dunia. Internalisasi cara melihat sesuatu dalam persekitaran sosial pada awalnya hasil daripada kepercayaan asas kepada ibu bapa atau penjaga yang menjaga asuhan. Dengan sosialisasi sekunder, individu tersebut berhadapan dengan tugas untuk membuat sesuatu dari hidupnya. Hubungan dengan dunia di luar persekitaran sosialisasi utama bermula. Dari sudut ini, dunia dipecah menjadi banyak sub-dunia dan dibentuk oleh pengetahuan dan kemahiran. Sosialisasi sekunder bermula dalam sesuatu seperti tadika atau sekolah. Dari sini, individu mesti memperoleh kemahiran khusus peranan untuk menavigasi dunia bawah. Sosialisasi tersier berlaku pada masa dewasa dan sesuai dengan penyesuaian berterusan terhadap persekitaran sosial dan dengan itu pemerolehan tingkah laku dan corak pemikiran baru. Pengetahuan dan kemahiran yang dipelajari berfungsi untuk bertahan dalam masyarakat.

Penyakit dan gangguan

Hampir semua penyakit fizikal dan mental yang serius boleh dikaitkan dengan masalah sosialisasi. Akibat penyakit, orang itu terlantar dan mungkin sukar untuk masuk ke dalam konteks sosial. Contoh penyakit dengan masalah sosialisasi adalah ADHD. Ini adalah gangguan yang mempengaruhi sekitar sepuluh peratus daripada semua kanak-kanak dan remaja. Gangguan ini kadang-kadang membawa akibat yang serius terhadap tingkah laku dan prestasi. Kesukaran dengan perhatian, kegelisahan, ketidakstabilan dan tingkah laku impulsif menggambarkan gambaran tersebut. Kebanyakan kanak-kanak dan remaja yang terjejas menderita pembelajaran kesukaran dan masalah sosial seperti masalah sosialisasi sekunder. Walau bagaimanapun, kesukaran sosialisasi bukan sahaja merupakan gejala banyak penyakit, tetapi juga mempunyai kaitan yang asli, terutama dengan penyakit mental. Khususnya, kesukaran dalam sosialisasi primer boleh berlaku membawa kepada banyak penyakit jiwa. Sebagai contoh, kepercayaan primordial yang terganggu atau kecewa sering menjadi asas kepada gangguan mental. Kerana kepercayaan asas yang kecewa, individu merasa sukar untuk mendapat tempat dalam keluarga mereka sendiri. Ini menjadikannya lebih sukar bagi mereka untuk mendapatkan tempat di dunia dalam kerangka sosialisasi sekunder. Ketagihan atau psikosis boleh menjadi akibatnya. Sebaik-baiknya, orang bahagia dalam keluarga dan mendapati di dalamnya ruang untuk pengembangan diri dan kepuasan keperluan emosi. Oleh itu, apabila kanak-kanak berkembang dengan masalah keluarga yang teruk, mereka sering mengalami masalah peribadi dan interpersonal akibat struktur keluarga yang tidak berfungsi.