Ringkasan | Latihan untuk manset rotator

Ringkasan

Sejak kita sendi bahu adalah sendi badan kita yang paling mudah bergerak, ia tidak dilindungi dengan baik tulang. Tugas kestabilan diambil alih oleh otot - pemadam pemutar. Ia terletak sangat dekat dengan kepala daripada humerus dan bertujuan untuk mengamankan kedudukan sendi kita di soket.

. pemadam pemutar dapat diperkukuhkan dan kestabilan pada sendi meningkat melalui pengukuhan sasaran pemutar luar dan pemutar dalam, tetapi juga terutama melalui latihan kestabilan dan aktiviti sokongan serta latihan koordinasi yang disasarkan. Selepas pembedahan, permulaan terapi yang lembut dianjurkan dan latihan harus ditingkatkan dengan tepat. AIDS seperti a theraband juga dapat membantu kemudian apabila rintangan dibenarkan lagi pada sendi yang dikendalikan.

Selain trauma atau degeneratif pemadam pemutar pecah, gambaran klinikal yang biasa adalah gangguan, apa yang disebut stenosis bahu, yang juga boleh menyebabkan kerengsaan atau bahkan kehausan pada titik-titik lekatan pada putaran pemutar. Untuk memperbaiki masalah, bahu-kepala-Mengencangkan otot harus dilatih. Kestabilan tambahan dapat dicapai dengan menerapkan a kinesiotape. Anda boleh mendapatkan petua berguna di Kinesiotape .