Pembedahan untuk arthrosis bahu | Latihan yang perlu diikuti sekiranya arthrosis bahu (omarthrosis)

Pembedahan untuk arthrosis bahu

Sekiranya gejala bahu arthrosis tidak lagi dapat dikurangkan secara konservatif dengan menggunakan ubat, fisioterapi, terapi fizikal dan latihan pergerakan, dan jika kronik, teruk kesakitan dan batasan dialami, arthrosis bahu boleh dikendalikan pada. Prosedur arthroscopic berusaha untuk memulihkan sendi sejauh mungkin. Lekapan tulang yang disebabkan oleh arthrosis dikeluarkan, bursa dapat dikeluarkan dan, jika perlu, akromion boleh ditanggalkan sedikit untuk menambah ruang pada sendi.

Pilihan lain dalam kes memakai yang teruk adalah penggantian sendi endoprosthetic. Secara keseluruhan endoprosthesis (TEP), the kepala dan soket digantikan oleh sendi buatan. Prostesis terbalik juga boleh digunakan.

Dalam kes ini rakan kongsi cembung - lengan atas menjadi cekung dan bilah bahu menjadi cembung. Ia juga mungkin untuk menggantikan hanya humeral kepala, dalam hal ini disebut hemiprosthesis. Prostesis mana yang terbaik untuk pesakit bergantung pada keadaan daripada sendi rawan, kecederaan yang menyertainya dan usia pesakit.

Operasi diikuti dengan pemulihan dengan fisioterapi berikutnya. Kumpulan bahu dan aqua kecergasan untuk pesakit bahu juga sering ditawarkan. Jawapan kepada soalan seperti: "Berapa lama saya akan sakit selepas itu atau apa kebaikan dan keburukan pembedahan?" dapat ditemukan dalam artikel “Fisioterapi untuk arthrosis bahu

Selepas pembedahan

Rawatan bahu selepas pembedahan arthrosis mengikuti rancangan terapi berperingkat yang mungkin sedikit berbeza bergantung pada operasi yang dilakukan (misalnya melicinkan rawan permukaan atau penggantian sendi buatan). Pada mulanya, fasa imobilisasi berlaku di mana bahu yang terkena tidak boleh digerakkan atau dimuat secara aktif. Walaupun begitu, rawatan pasca operasi sudah bermula pada fasa ini, biasanya pada hari berikutnya selepas operasi.

Ahli fisioterapi akan menggerakkan lengan pesakit secara pasif sehingga sendi tidak menjadi melekit atau kaku. Pergerakan mekanikal dalam serpihan yang direka khas juga mungkin. Latihan pergerakan ringan, yang dapat dilakukan tanpa menekan bahu, juga berfungsi untuk menjaga pergerakan asas dan fungsi pada fasa pertama. Apabila sendi akhirnya dapat dimuat semula secara aktif, bahagian pasca rawatan yang lebih menuntut bermula untuk pesakit, di mana dia menjadi aktif dan mendapatkan kembali kekuatan, mobiliti, penyelarasan dan kestabilan sendi melalui satu siri latihan yang direka khas untuk mereka (lihat di atas).