Tendon Achilles koyak

Setiap tahun, kira-kira 16,000 Achilles tendon lusuh, terutamanya di bawah tekanan atletik.

definisi

. Tendon Achilles (= tendo calcaneus (Achilles)) adalah tendon terkuat dalam tubuh manusia. Ia terletak di umbi calcaneus (= tulang belakang) dan menggabungkan akhir tendon daripada ketiga otot betis sebagai tendon akhir musculus triceps surae (otot betis). Dalam kes a Tendon Achilles pecah, yang disebabkan oleh kerosakan degeneratif, ia adalah pemotongan tendon sepenuhnya, biasanya disebabkan oleh kekuatan langsung atau tidak langsung.

Perkembangan tendon Achilles yang koyak

Selain faktor keausan, yang disebabkan oleh yang lebih miskin darah bekalan ke tisu tendon dengan bertambahnya usia dan penjelasan mekanikal semata-mata untuk terjadinya Tendon Achilles air mata, ada juga aspek biologi yang akan dijelaskan secara ringkas pada ketika ini. Mengenai aspek biologi ini, pesakit sangat berisiko, yang sangat rentan terhadap terjadinya pecahnya tendon Achilles di kedua sisi. Pecahnya tendon Achilles juga boleh berlaku dengan fizikal yang baik keadaan.

Ini terutama berlaku jika serat tendon tidak cukup panas semasa fasa pemanasan, atau jika disebut keletihan asid laktik berlaku kerana nilai PH yang rendah. Dalam kedua-dua kes tersebut, tendon Achilles ditekankan secara mekanis dan digoyahkan. - mengambil ubat tertentu, seperti kortison or sitostatik.

Antibiotik dari kumpulan perencat gyrase (fluoroquinolones) seperti ciprofloxacin (Ciprobay) atau ofloxacin (Tarivid) juga dikatakan boleh meningkatkan risiko. Mereka digunakan untuk merawat cystitis (keradangan pada pundi kencing), tetapi juga penyakit nasofaring. - menderita daripada kencing manis (= penyakit gula).

Punca

Pecahnya tendon Achilles biasanya berlaku secara spontan, tanpa orang yang terkena mengalami sebelumnya kesakitan atau gejala lain. Dalam hampir 90% kes, pecah berlaku apabila tendon mengalami tekanan sukan yang berat. Oleh itu, kebanyakan mereka yang terkena dampak adalah juga lelaki muda yang aktif dalam sukan.

Walaupun begitu, dalam kebanyakan kes terdapat kecederaan ringan (patah mikro) pada tendon sebelumnya, yang mengurangkan daya tahannya semasa aktiviti sukan berikutnya. Di samping itu, tendon boleh rosak akibat kecederaan, misalnya dengan luka di kawasan tumit. Sekiranya kecederaan ini sangat mendalam, tendon boleh terputus sepenuhnya.

Beberapa ubat juga mempengaruhi kekuatan tendon di dalam badan. Oleh itu, pengambilan ubat-ubatan tersebut boleh menyebabkan peningkatan kerentanan terhadap semua jenis pecah tendon. Dadah yang boleh menyebabkan pecah tendon termasuk yang tertentu antibiotik (perencat gyrase), kortikosteroid dan imunosupresan.

Walaupun tendon Achilles dapat menahan tekanan mekanikal yang sangat kuat, ia boleh mengalami kehausan akibat usia atau penyakit. Di samping itu, tendon Achilles orang yang tidak aktif dalam atletik kurang tahan kerana tidak digunakan untuk memberi tekanan dan oleh itu timbul dengan lebih cepat apabila tekanan tiba-tiba masuk.

Di samping itu, tisu penghubung gentian yang mana tendon dibuat sebahagiannya rosak dalam hal ini, sehingga struktur tendon yang memberikan sokongan tidak lagi utuh. Semua faktor ini juga boleh menyebabkan pecahnya tendon Achilles. Tendon Achilles seperti itu secara mekanikal sangat tahan.

Kapasiti muatan maksimum hingga 400 KP diandaikan. Punca dari Pecah tendon Achilles biasanya disukai oleh proses keausan, yang dapat dipergiatkan oleh latihan yang mungkin buruk keadaan. Dengan sebab-sebab seperti itu, keseluruhan alat otot dan tendon kurang elastik, menjadikannya Pecah tendon Achilles lebih cenderung.

Sebagai hasil dari beban maksimum (kekuatan tinggi yang tidak diduga), misalnya ketika mulai berlari, ketika melompat atau naik setelah melompat, ketika bermain ski atau bermain bola sepak, Pecah tendon Achilles boleh berlaku. Sebagai peraturan, pecah tendon Achilles disertai dengan ledakan kuat, penampilan akustik yang dapat dibandingkan dengan retakan cambuk. Biasanya tendon Achilles terkoyak sepenuhnya.

Tendon Achilles biasanya menangis pada titik paling sempit. Anda boleh merasakan perkara ini sendiri: bermula dari bahagian paling atas tulang belakang (tepi belakang) anda naik lebih kurang 5cm. Setelah terkoyak, fleksi plantar (= lenturan aktif buku lali sendi, mis. fleksi hujung kaki) kaki tidak lagi mungkin kerana sambungan yang terputus antara betis dan tepi belakang tulang belakang; pesakit tidak lagi boleh berjalan seperti biasa.