Ultrasound payudara

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Pemeriksaan ultrabunyi, sonografi, sonografi

Ultrasound sebagai pemeriksaan pencegahan

. ultrasound pemeriksaan payudara (mamografi) adalah kaedah pemeriksaan penting yang, selain pemeriksaan palpasi dan mamografi, digunakan terutamanya untuk mengesan kanser payudara. Kelebihan besar dari ultrasound pemeriksaan payudara adalah kaedah ini (berbeza dengan mamografi, yang berfungsi dengan sinar-X, misalnya) tidak melibatkan pendedahan radiasi sama sekali dan oleh itu tidak dikaitkan dengan risiko bagi pesakit. Untuk memeriksa penggunaan payudara ultrasound, gel sentuhan yang dipanggil mesti disapu pada kulit.

Pemeriksaan ultrasound kemudian diletakkan di atas gel ini, dengan mana doktor melintasi kulit dan dengan itu memperoleh gambar bahagian dalam payudara, yang dipaparkan pada skrin pada mesin ultrasound. Terdapat beberapa sebab mengapa pemeriksaan ultrasound disyorkan. Sebab yang paling biasa mengapa ultrasound dilakukan adalah kerana palpasi yang tidak jelas.

Ini bermaksud bahawa pesakit sendiri atau pakar sakit puan menyedari pengerasan atau pemampatan di dalam payudara semasa pemeriksaan pencegahan, yang mencurigakan adanya tumor pada payudara (kanser payudara, karsinoma payudara). Perubahan lain pada payudara (mis kesakitan, kemerahan pada kulit, kebocoran cecair dari puting, penonjolan, penarikan atau perubahan lain pada permukaan kulit payudara atau puting) atau penemuan yang tidak jelas semasa mamografi juga boleh menjadi alasan untuk memerintahkan imbasan ultrasound untuk mengesampingkan kanser payudara. Gejala ini juga boleh berlaku pada lelaki dan boleh menjadi tanda kanser payudara pada lelaki, itulah sebabnya pemeriksaan ultrasound juga harus dilakukan dalam kes-kes ini.

Dengan bantuan gelombang ultrasound, gambar dua dimensi dihasilkan dalam bentuk persembahan yang biasa (mod masa nyata 2D), di mana tisu yang berbeza mempunyai tahap kecerahan yang berbeza kerana ketumpatan yang berbeza. Manakala struktur yang sangat memantulkan gelombang, seperti tulang atau kalsium, kelihatan hampir putih pada gambar ultrasound, objek berisi cecair berwarna gelap hingga hitam. Akibatnya, simpul dapat dibezakan dengan mudah dari sista menggunakan pemeriksaan ultrasound.

Kista (berbanding gumpalan, yang sebenarnya terdiri daripada tisu kelenjar susu) adalah ruang berongga yang dipenuhi dengan cecair dan biasanya merupakan penemuan yang tidak berbahaya. Namun, ketika payudara berdebar, mereka mungkin merasa kental dalam beberapa kes. Oleh itu, ultrabunyi sering dapat menyelamatkan pesakit a biopsi, yang sebaliknya akan digunakan untuk pemeriksaan yang lebih terperinci mengenai struktur nodular yang mencurigakan.

Sebaliknya, kapur tidak dapat digambarkan dengan baik melalui ultrasound. Kerana ini dapat menjadi petunjuk tahap awal atau karsinoma payudara yang sudah ada, penting untuk mengesan kalsifikasi pada payudara pada waktunya. Atas sebab ini, ultrasound bukan satu-satunya kaedah pengesanan awal kanser, tetapi mesti selalu digunakan secara wajar dalam kombinasi dengan mamografi (dan palpasi).

Limfa urat simpul, yang boleh diperbesar dalam konteks payudara kanser atau jangkitan sederhana, biasanya dapat dilihat dengan baik dengan ultrasound. Terutama pada wanita yang lebih muda, tisu kelenjar payudara dalam kebanyakan kes masih padat sehingga tidak ada penemuan yang bermakna yang dapat diperoleh dengan mamografi dan sonografi adalah kaedah pilihan untuk menilai struktur payudara. atau Ultrasound dalam terapi fizikal Sekiranya ultrasound mengesan kelainan pada payudara, bentuk pemeriksaan ultrasound khas, yang dikenali sebagai Sonografi Doppler, boleh digunakan.

Semasa peperiksaan ini darah peredaran darah di payudara dapat dinilai: Oleh kerana tumor, seperti tisu lain, memerlukan darah kapal yang membekalkannya dengan nutrien yang diperlukan, pencitraan aliran darah di kawasan yang mencurigakan dapat memberikan petunjuk kemungkinan adanya degenerasi malignan. Sekiranya pemeriksaan ultrasound pada payudara diperintahkan oleh doktor kerana keperluan perubatan (seperti palpasi yang tidak jelas atau untuk memantau kemajuan terapi), kos tindakan ini ditanggung oleh undang-undang kesihatan syarikat insurans. Walau bagaimanapun, jika pesakit merasa memerlukan pemeriksaan sedemikian walaupun tanpa penemuan di atas, mereka boleh membayarnya sendiri dengan jumlah antara 35 dan 75 euro.