Penyakit yang berkaitan dengan ACTH | AKTA

Penyakit yang berkaitan dengan ACTH

Penyakit yang berkaitan dengan ACTH hampir semua berkaitan dengan kekurangan atau pengeluaran hormon yang berlebihan. Pelbagai ketumbuhan di kelenjar pituitari (Yang otakpusat kawalan yang terlalu tinggi) atau di hipotalamus (kelenjar hormon) dapat meningkatkan atau mengurangkan pengeluaran ACTH. Sel penghasil hormon dalam tumor tidak lagi dipengaruhi oleh maklum balas negatif dan tahap hormon terus meningkat.

Peningkatan pengeluaran boleh menyebabkan Penyakit Cushing, kencing manis mellitus dan tekanan darah tinggi. Pengeluaran yang rendah menyebabkan hipofungsi korteks adrenal. Sebilangan besar gejala disebabkan oleh kekurangan kortisol, tetapi korteks adrenal juga menghasilkan yang lain hormon, seperti hormon seks dan hormon untuk garam dan air badan mengimbangi.

ACTH oleh itu mempengaruhi seluruh badan melalui kelenjar adrenal dan boleh mencetuskan pelbagai penyakit. Pelbagai penyakit lain juga boleh menjadi penyebab pengeluaran ACTH berkurang. Ini termasuk batuk kering, Sindrom Waterhouse Friedrichsen, HIV dan pelbagai penyakit lain.

Walaupun faktor utama pembebasan ACTH adalah CRH dari hipotalamus (Yang otakpusat kawalan unggul), ada faktor lain. Semasa tekanan yang berpanjangan, pengeluaran ACTH meningkat dengan ketara. Tahap peningkatan secara kekal membawa melalui kortisol kepada peningkatan kerentanan terhadap jangkitan dan keletihan.

Ini adalah salah satu sebab mengapa tekanan kronik boleh membuat anda sakit. Semasa tekanan jangka pendek, ACTH hampir tidak berubah dan kemungkinan terdapat pelepasan adrenalin dan norepinephrine, yang hanya tekanan bertindak pendek hormon. .