Actraphane®

Penjelasan / Definisi

Actraphane® adalah campuran insulin persiapan. Ini bermaksud bahawa ia mengandungi kedua-dua insulin pendek dan panjang. Lakonan pendek normal insulin mengembangkannya darah-kesan penurunan gula selepas hanya setengah jam, sementara kesan kelewatan bertindak lambat insulin dijaga sehingga 24 jam.

Nama dagang

Actraphane® 30 / -50, Penfill 100 IU / ml, suspensi suntikan dalam kartrij, pengeluar: Novo Nordisk Actraphane® 30 FlexPen, suspensi suntikan 100 IU / ml dalam pen siap, pengeluar: Novo Nordisk Actraphane® 30 InnoLet, 100 IU

/ ml, suspensi suntikan dalam pena siap, pengilang: Novo Nordisk

  • Actraphane® 30 / -50, Penfill 100 IU / ml, suspensi suntikan dalam kartrij, pengeluar: Novo Nordisk
  • Suspensi suntikan Actraphane® 30 FlexPen, 100 IU / ml dalam pen siap, pengeluar: Novo Nordisk
  • Actraphane® 30 InnoLet, 100 IU / ml, suspensi suntikan dalam pen siap, pengeluar Novo Nordisk

Kawasan permohonan

Actraphane® digunakan dalam terapi yang bergantung kepada insulin kencing manis mellitus. Ini termasuk kencing manis mellitus jenis I (kekurangan insulin mutlak) serta tahap lanjut dari diabetes mellitus jenis II (kekurangan insulin relatif).

Cara operasi

Sama seperti insulin yang dihasilkan oleh pankreas, insulin yang terkandung dalam Actraphane® mengikat reseptor pada sel lemak dan otot dan dengan itu memungkinkan penyerapan glukosa gula ke dalam sel. Sel memerlukan glukosa untuk memenuhi keperluan tenaga dan membekalkan tenaga untuk tisu lain. Insulin normal berlaku hanya selepas setengah jam dan menunjukkan kesan maksimum selepas kira-kira dua jam.

Walau bagaimanapun, ia rosak sepenuhnya selepas enam jam. Insulin yang tertunda, sebaliknya, berlangsung selama dua belas jam. Diperlukan dua jam, kesan maksimum malah berlaku setelah empat hingga enam jam, tetapi masih dapat dikesan selama 24 jam.

Actraphane® sebagai campuran insulin menggunakan kelebihan kedua-dua varian insulin. Ia berlaku selepas setengah jam, mencapai kesan maksimum setelah dua hingga lapan jam dan mempunyai jangka masa kesan hingga 24 jam. Ini membolehkan pesakit mengambil insulin dengan mudah mengikut jadual suntikan yang tetap dan jumlah suntikan yang berkurangan, misalnya mengambilnya dua kali sehari, sebelum sarapan dan sebelum makan malam. Kelemahannya, bagaimanapun, adalah bahawa skim suntikan ini memakan makanan biasa dengan jumlah yang hampir sama karbohidrat. Sekiranya tidak demikian, ada risiko jatuh ke keadaan hipoglikemia atau berkembang terlalu tinggi darah tahap gula semasa makan lebih besar.

Kaedah permohonan

Actraphane® biasanya diambil mengikut jadual suntikan yang ketat dua hingga tiga kali sehari. Untuk ini, ia disuntik secara subkutan (di bawah kulit). Actraphane® dibekalkan sama ada dalam botol dari mana ia disuntik dengan jarum suntikan insulin sebelum digunakan atau sebagai pen selesai, pen suntikan yang boleh ditetapkan dos. - Dinding perut

  • Punggung
  • Paha depan