Adalat

Bahan

Adalat® adalah bahan yang tergolong dalam kumpulan kalsium antagonis. Bersama dengan ubat Bayotensin, ia adalah salah satu wakil yang paling popular kalsium antagonis.

Bahan aktif

Bahan aktif Adalat® adalah nifedipine. Terdapat sebilangan besar bahan aktif lain, seperti amlodipin, felodipine, isradipine, nicardipine, nimodipine, nisoldipine dan nitrendipine, yang bertindak dengan cara yang serupa dengan nifedipine dan oleh itu dipanggil bahan jenis nifedipine.

Cara tindakan

Sel otot licin, seperti yang terdapat di jantung atau di dinding darah kapal, bertindak balas, antara lain, kepada yang berbeza kalsium kepekatan dalam setiap sel individu. Sekiranya kalsium dalam sel naik, sel-sel otot menjadi lebih kontraktil, iaitu mereka berkontraksi dan melakukan pergerakan otot. Dekat jantung, pergerakan otot yang meningkat membawa kepada degupan jantung yang lebih kuat dan seterusnya meningkat darah tekanan.

Di dinding luar darah kapal, peningkatan pergerakan otot menyebabkan pengurangan lumen kapal. Darah mesti mengalir lebih cepat untuk melewati diameter yang lebih kecil pada masa yang sama. Di sini juga, kesannya adalah peningkatan dalam tekanan darah.

Kalsium memasuki sel-sel otot licin melalui laman dok (yang disebut reseptor). Perbezaan dibuat di sini antara saluran kalsium yang bergantung kepada voltan dan saluran kalsium yang bergantung kepada reseptor. Sekiranya mekanisme tidak dipengaruhi, seperti halnya semua orang yang sihat, aliran masuk dan aliran keluar kalsium diatur secara automatik.

Kalsium biasanya berasal dari darah dan dari tisu yang berdekatan dengan sel. Nifedipine kini menghalang kemasukan kalsium ini dengan melekatkan dirinya ke saluran dan menyekatnya. Akibatnya, kemasukan kalsium berkurang dan sel-sel otot hanya mendapat bekalan kalsium yang diperlukan untuk pergerakan otot.

Semua pergerakan otot sel otot licin, yang bergantung pada peningkatan tahap kalsium, hanya dapat dipicu dengan cara yang berkurang. Di dalam jantung ini bermaksud bahawa antagonis kalsium turunkan tekanan darah (contohnya bahan verapamil). Pada sel otot vaskular, penyumbatan saluran kalsium menyebabkan otot berkontraksi kurang, sehingga diameter darah kapal tidak dikurangkan malah diperkembangkan. Darah dapat mengalir dengan lebih perlahan dan tekanan darah jatuh. Walaupun antagonis kalsium jenis nifedipine lebih cenderung bertindak pada sel otot vaskular, benzothiazepin dan phenylalkylamines lebih cenderung bertindak pada jantung dan organ lain yang dikawal oleh sel otot licin

Bidang aplikasi

Antagonis kalsium digunakan untuk mengatur tekanan darah dalam darah tinggi. Adalat® khususnya digunakan untuk tekanan darah tinggi, terutamanya dalam apa yang disebut krisis hipertensi (tekanan darah mencapai nilai melebihi 200 mmHg, tetapi tidak ada kerosakan organik) dan dalam keadaan kecemasan hipertensi yang disebut (nilai tekanan darah melebihi 200 mmHg dengan kerosakan organik). Pesakit yang menderita penyakit jantung koronari juga sering diresepkan antagonis kalsium.

Dalam konteks koronari arteri penyakit, Adalat® digunakan terutamanya untuk apa yang disebut kandang angina pektoris. Gambaran klinikal ini merujuk kepada perasaan tekanan pada dada semasa bersenam. Gejalanya juga boleh disertai dengan sesak nafas.

Berbeza dengan tidak stabil angina pectoris, di mana simptom yang sama berlaku ketika rehat, stabil angina pectoris belum lagi berlaku darurat. Satu lagi bidang aplikasi adalah fenomena Raynaud yang jarang berlaku, di mana penyempitan arteri secara tiba-tiba kapal jari berlaku. Pesakit biasanya mengadu jari sejuk dan putih.

ini keadaan biasanya bertambah baik setelah beberapa minit dan juga dapat dirawat oleh urut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, antagonis kalsium digunakan untuk menghentikan pengecutan otot spastik jari kapal dengan mengurangkan aliran masuk kalsium. Dalam beberapa kes, Adalat® boleh digunakan sebagai penghambat kontraksi (ubat: untuk tokolisis).

Walau bagaimanapun, ia bukan produk pilihan pertama dan tidak diluluskan secara rasmi untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, pada pesakit dengan penyakit bersamaan seperti tekanan darah tinggi or kencing manis ("Diabetes"), pelbagai kajian bahkan menunjukkan kelebihan bahan aktif Adalat (nifedipine) berbanding ubat lain yang digunakan untuk menghalang persalinan. Khususnya, kesan sampingan yang teruk berlaku lebih jarang berbanding dengan perencat tovipine yang lain. Namun, kerana Adalat tidak disetujui untuk apa yang disebut tokolisis ini, ia hanya dapat digunakan sebagai "penggunaan label" (bertentangan dengan ketentuan yang sebenarnya disetujui mengenai tanggungjawab doktor). Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih menarik mengenai topik ini di: Kontraksi pramatang