angina pectoris

definisi

Angina pectoris adalah kekurangan oksigen ke jantung, yang disertai dengan kejang kesakitan. Angina pectoris dibahagikan kepada angina yang stabil, tidak stabil dan prinzmetal. Kesemuanya didasarkan pada kekurangan bekalan oksigen ke jantung.

Prinzmetal's angina berbeza dengan dua yang lain penyebab kekurangan oksigen. Dengan sekitar 300,000 kemasukan ke hospital setiap tahun, angina pectoris adalah salah satu penyebab kemasukan ke hospital yang paling biasa. Gejala yang paling biasa disenaraikan dan dijelaskan di bawah.

  • Sakit dada / sakit di belakang sternum
  • Ketegangan / tekanan payudara di dada
  • Sesak nafas
  • Takut / Panik
  • Sakit Belakang
  • Sakit leher / leher
  • Sakit perut bahagian atas, loya / muntah
  • Sakit di lengan kiri / bahu kiri
  • Rahang / sakit gigi

Gejala khas angina pectoris adalah bermulanya tiba-tiba sakit dada di belakang sternum, yang dialami oleh kebanyakan pesakit sebagai kusam, menekan atau bahkan menyempitkan. Sakit dada adalah simptom utama jantung penyakit. Angina pectoris sendiri merujuk kepada dada sesak dan sakit dada disebabkan oleh penyakit jantung koronari (PJK).

CHD menyebabkan kekurangan bekalan ke otot jantung dan dengan demikian menyebabkan kesakitan. Selalunya, yang kesakitan dirasakan di dada kawasan, selalunya tepat di belakang tulang dada. The dada juga dipengaruhi oleh perasaan tekanan atau sesak.

Mereka yang terjejas menggambarkan perasaan seolah-olah seseorang meletakkan beg berat di dada mereka. Kesakitan dan sesak dada biasanya berlaku pada serangan angina pectoris dan berlangsung selama kira-kira satu hingga lima minit. Seperti serangan angina pectoris sering dicetuskan oleh tekanan atau tekanan fizikal.

Ia biasanya dapat disembuhkan dengan baik dengan semburan nitro. Jarang sekali pesakit hanya merasakan tekanan atau kegelisahan, sesak atau a membakar sensasi di dada. Dalam banyak kes, rasa sakit memancar ke lengan kiri; memancar ke lengan kanan atau kedua-dua lengan kurang kerap tetapi mungkin.

Angina pectoris juga dapat memancar ke leher, Rahang bawah, perut belakang atau atas. The gejala angina pectoris sangat serupa dengan yang a serangan jantung dan harus dipandang serius sebagai gejala amaran. Sakit dada boleh disertai dengan sesak nafas, kelemahan dan pening.

Orang yang terjejas sering mempunyai perasaan cemas hingga takut mati. Angina pectoris sering dipicu oleh aktiviti fizikal seperti menaiki tangga atau berjalan pantas. Tekanan emosi seperti tekanan atau hujah juga boleh menyebabkan angina pectoris.

Suhu luar yang sejuk dan makanan yang banyak sejurus sebelum bermulanya gejala dapat meningkatkan rasa sakit, tetapi juga mencetuskannya. Angina pectoris biasanya berlangsung selama lima hingga lima belas minit dan bertambah baik dengan rehat atau pemberian semburan nitro, yang mengandungi bahan aktif nitrogliserin dan meningkatkan darah mengalir ke otot jantung, sehingga melegakan simptomnya. Pada pesakit dengan kencing manis mellitus, angina pectoris juga tidak dapat disedari kerana pesakit kencing manis merasakan kesakitan berbeza daripada pesakit tanpa diabetes kerana kerosakan saraf disebabkan oleh diabetes (neuropati diabetes).

Angina pectoris seperti itu disebut "diam angina pectoris". Selain sakit dada, sakit belakang juga merupakan salah satu gejala angina pectoris. Ramai penghidap menggambarkan kesakitan yang berlanjutan seperti tali pinggang di sekitar dada.

Kedua-dua dada dan belakang sama-sama terkena kesakitan. Kesakitan yang berlaku pada serangan khususnya menunjukkan angina pectoris. Kesakitan biasanya dirasakan sebagai kusam, menusuk atau menggerudi.

Oleh kerana jantung dipengaruhi oleh angina pectoris, sakit belakang biasanya dirasakan pada tahap tulang belakang toraks. Wanita, orang tua berusia lebih dari 75 tahun dan pesakit yang telah menjalani pembedahan jantung juga merasakan kesakitan secara berbeza, sehingga pada kumpulan orang ini gejala tidak spesifik dapat diperhatikan, termasuk loya, pening, sesak nafas atau radiasi ke bahagian atas perut. Sakit dada boleh hilang sepenuhnya. Angina pectoris digambarkan stabil jika gejala tetap sama dalam jangka masa yang lebih lama dalam beberapa episod. Angina pectoris tidak stabil merujuk kepada kejadian pertama angina pectoris atau serangan angina pectoris yang lebih kuat berbanding serangan sebelumnya.