Penjagaan Selepas | Operasi tendon Achilles yang koyak

Penjagaan selepas itu

Adalah penting bahawa Tendon Achilles diberi masa yang cukup untuk tumbuh semula, oleh itu diperlukan rawatan susulan yang berhati-hati. Selepas operasi, bagus penyembuhan luka sangat penting untuk proses penyembuhan selanjutnya. Atas sebab ini, penjagaan harus dilakukan untuk menjengkelkan tapak pembedahan sekecil mungkin pada hari-hari pertama selepas operasi.

Di samping itu, ubat antikoagulan seperti heparin diresepkan pada tempoh awal, serta ubat penahan sakit. Prosedur biasa selepas operasi mengikuti konsep penjagaan awal yang berfungsi awal. Ini bermaksud bahawa setelah sekejap sahaja kaki dapat diturunkan dengan baik.

Ini dapat dicapai dengan memakai kasut khas, yang biasanya dipakai setelah tiga hingga lima hari selepas operasi. Kasut biasanya dipakai selama enam hingga lapan minggu ke depan, dengan fisioterapi biasanya bermula selepas minggu ketiga atau keempat. Namun, selama ini, pemeriksaan rutin harus dilakukan untuk memastikan tendon sembuh dengan baik. Aktiviti sukan ringan boleh dimulakan selepas 12 minggu. Insole khas untuk melegakan tendon harus dipakai sekurang-kurangnya setengah tahun.

Pemulihan

Terlepas dari bentuk terapi untuk Tendon Achilles pecah, terapi senaman harus diikuti. Dalam konteks terapi konservatif, di mana pesakit dibekalkan dengan kasut khas, kaki sudah setelah beberapa saat lagi dapat dimuat sepenuhnya, sehingga terapi pergerakan dapat dimulai sekitar tiga minggu setelah air mata. Tinjauan statistik menunjukkan bahawa tidak perlu memakai kasut selepas kira-kira lapan minggu.

Terutama selepas rawatan pembedahan Tendon Achilles pecah, menggerakkan fisioterapi harus dilakukan. Secara umum dapat diandaikan bahawa pesakit akan dapat melakukan tendon Achilles lagi setelah sekitar tiga hingga empat bulan. Bagi atlet yang aktif, bagaimanapun, perkara berikut berlaku: latihan dalam arti latihan pertandingan hanya boleh dilanjutkan setelah berehat sekitar enam bulan. Sejauh mana seseorang dapat mencapai prestasi puncak sekali lagi sangat berbeza dari satu individu ke individu yang lain.

Risiko

Risiko operasi pada tendon Achilles boleh dianggap sangat rendah pada masa ini. Moden anestetik dan pasukan pembedahan yang dilatih dengan baik dapat meminimumkan risiko operasi. Namun demikian, seperti operasi apa pun, risiko tertentu tidak dapat dikecualikan.

Oleh kerana sayatan dibuat melalui kulit semasa prosedur pembedahan, terdapat risiko jangkitan pada luka. Bentuk yang paling biasa penyembuhan luka gangguan adalah parut yang sangat berpigmen dan ketara. Walau bagaimanapun, akibat seperti itu dapat dengan mudah dihindari dengan perawatan luka yang tepat, seperti perubahan berpakaian biasa dan salap disinfektan.

Jika penyembuhan luka gangguan diketahui, misalnya dalam konteks kencing manis melitus, terdapat kemungkinan pemberian antibiotik pencegahan. Dalam kes yang jarang berlaku, saraf juga boleh dirosakkan oleh operasi, terutamanya saraf sural yang sensitif semata-mata. Oleh kerana ia berjalan betul-betul di sebelah tendon Achilles, ia boleh diabaikan dan rosak.

Sekiranya saraf cedera secara tidak sengaja, kebas atau ketidakselesaan berlaku di kawasan tumit dan tepi kaki. Walau bagaimanapun, pakar bedah yang berpengalaman biasanya dapat mencarinya dengan baik. Takut, walaupun jarang berlaku, adalah pecahnya tendon Achilles berulang kali selepas operasi.

Doktor kemudian bercakap mengenai "rerupture". Secara statistik, ini berlaku selepas operasi pada 1-4% kes, bergantung pada kajian, dan dengan itu melakukan lebih baik daripada terapi konservatif tanpa pembedahan. Di samping itu, terdapat risiko kehilangan kekuatan dan penurunan mobiliti selepas operasi.

Ini mesti dicegah dengan rawatan selepas penjagaan yang teliti dan rawatan yang konsisten dengan fisioterapi. Walau bagaimanapun, dalam kes atlet yang kompetitif, tidak dapat dijamin bahawa prestasi selepas operasi akan sesuai dengan prestasi sebelumnya. Dalam kebanyakan kes, operasi boleh dilakukan di bawah tempatan anestesia (anestetik tempatan), sehingga kemungkinan risiko anestesia umum dikecualikan.