Kejutan anaphylactic

Pengenalan

Anafilaksis kejutan adalah varian maksimum bagi reaksi alahan dari jenis terdekat (jenis I). Ini adalah tindak balas berlebihan dari sistem imun kepada pelbagai bahan (contohnya sengatan lebah / tawon, makanan, ubat). Ini membawa kepada gejala reaksi alahan (gatal, paus, kemerahan) dan sebagai tambahan kepada penurunan darah tekanan, bahkan hingga kegagalan peredaran darah.

Di samping itu, bernafas kesukaran, berdebar-debar, keinginan untuk membuang air kecil dan buang air besar, malah pembasahan dan buang air besar boleh berlaku. Ini adalah reaksi yang mengancam nyawa. Oleh itu, doktor kecemasan harus diberi amaran dan pertolongan cemas langkah-langkah harus dimulakan. Sebilangan pesakit mempunyai "alat kecemasan" yang dengannya mereka sudah boleh memulakan terapi mereka sendiri di lokasi.

Gejala

Sekiranya berlaku anafilaksis kejutan, gejala khas reaksi segera alergi (anafilaksis) berlaku. Tindak balas anafilaksis dibahagikan kepada empat peringkat, yang seharusnya memungkinkan penilaian keparahan reaksi. Walaupun tahap ini dapat berlaku berturut-turut, tahap yang lebih tinggi dapat dicapai tepat pada awalnya.

Gejala khas reaksi alahan Adakah Gatal, yang boleh dilokalisasi atau tersebar di seluruh badan; paus (urtikaria) yang dibangkitkan dari tahap kulit sebenar - ini boleh berubah bentuk dan bergabung; kemerahan muka (lihat sindrom flush) dan kulit secara umum dengan sensasi panas. Keresahan dan ketakutan juga biasa. Sekiranya berlaku reaksi yang teruk, jantung berdebar-debar, penurunan darah tekanan, dorongan untuk membuang air besar, loya, air liur dan bernafas kesukaran juga boleh berlaku.

Kejutan dalam erti kata yang lebih sempit adalah ketika ada juga yang sangat rendah darah tekanan dengan kegagalan peredaran darah dan sesak nafas yang mengancam nyawa dengan pembengkakan saluran udara. Ini juga boleh menyebabkan tidak sedar. Dalam kes yang melampau, kematian boleh berlaku melalui penangkapan pernafasan dan / atau penahan peredaran darah.

Punca

Apa-apa bahan yang boleh menyebabkan alergi boleh menyebabkan kejutan anaphylactic. Lazimnya hanya hubungan kedua yang membawa kepada reaksi sedemikian. Namun, kerana alergen adalah bahan biasa, kontak pertama sering kali tidak disadari secara sedar.

Pencetus biasa adalah: Banyak ubat boleh mencetuskan reaksi alergi hingga kejutan anafilaksis. Reaksi alergi agak biasa, sedangkan kejutan anaphylactic sebagai varian maksimum agak jarang berlaku. Dadah yang mencetuskan reaksi alahan adalah seperti antibiotik (terutamanya yang dari penisilin kumpulan), ubat penahan sakit (seperti aspirin, ibuprofen, parasetamol, metamizol) dan Sinar X media kontras.

Banyak makanan juga mencetuskan alahan. Alergi terhadap kacang, kedelai dan kerang (contohnya lobster, ketam, kerang) sangat biasa. Perbezaan tempatan dalam kekerapan alahan seperti itu dapat ditentukan.

Contohnya, alahan kacang lebih kerap berlaku di AS berbanding di Eropah. Ini disebabkan oleh pengambilan mentega kacang yang tinggi. Sengatan lebah dan sengatan tawon sering boleh mencetuskan reaksi anafilaksis.

Reaksi alahan ditakrifkan sebagai pembengkakan pada tapak sengatan lebih dari 10 cm dan gejala reaksi alergi. Reaksi anafilaksis boleh dicetuskan terutamanya oleh bernafas dalam habuk yang mengandungi susu getah. Sentuhan kerap dengan susu getah menyebabkan risiko terkena a alahan lateks.

Oleh itu, terutamanya orang yang mempunyai banyak hubungan dengan susu getah di tempat kerja terjejas (terutama dalam bidang perubatan, kerana banyak sarung tangan pakai diperbuat daripada getah). Serbuk sari sering menjadi pencetus berair hidung dan air mata dalam konteks rhinoconjunctivitis alergi. Dalam kes yang jarang berlaku, mereka juga boleh menyebabkan reaksi anafilaksis. Komponen bakteria juga boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk dalam konteks jangkitan. Ini juga boleh berlaku semasa terapi dengan antibiotik, apabila bakteria terurai dan banyak serpihan bakteria memasuki darah.