Antibiotik

Banyak berjuta-juta orang di seluruh dunia masih mati setiap tahun sejak penyakit berjangkit, walaupun pada hakikatnya antibiotik dianggap telah menaklukkan penyakit seperti itu selama-lamanya. Kenaikan kadangkala dramatik rintangan antibiotik bermaksud bahawa sains dan perubatan mesti menyesuaikan diri dengan patogen yang sangat fleksibel ini dalam pertempuran yang tidak henti-hentinya. Keseluruhan keadaan di Jerman juga merosot dengan ketara dalam hal ini. Sementara tahap rintangan yang hampir tidak berubah diperhatikan di bakteria antara tahun 1975 dan 1984, kekerapan rintangan meningkat sangat banyak pada banyak bakteria selepas itu.

Apa itu antibiotik dan bagaimana ia berfungsi?

Antibiotik adalah bahan yang membunuh mikroorganisma sel tunggal (yang merangkumi bakteria) (tindakan bakterisida) atau menghalang pertumbuhannya (tindakan bakteriostatik). Sejak bakteria berbeza dengan sel tubuh manusia dalam aspek yang penting, misalnya dinding sel, keseluruhan alat keturunan (genom), organel sel untuk sintesis protein (ribosom), antibiotik dapat menyasarkan laman web ini untuk mencegah penyebarannya pada manusia.

Ini biasanya disebut sebagai antibiotik spektrum luas, yang berkesan terhadap pelbagai bakteria, dan antibiotik spektrum sempit (khusus untuk patogen tertentu). Sebagai tambahan kepada antibiotik biasa, antibiotik cadangan memainkan peranan penting. Mereka digunakan ketika rintangan antibiotik berlaku dan / atau terdapat jangkitan yang sangat teruk. Walau bagaimanapun, mereka sering jauh lebih mahal, sering ditoleransi dengan buruk, atau / dan daya tahan berkembang dengan cepat dengan mereka.

Antibiotik dalam makanan haiwan

Sehingga tahun 2006, penggunaan antibiotik tertentu diizinkan sebagai penambah prestasi dalam makanan haiwan. Terutama binatang yang menggemukkan di lumbung besar terus diberi seekor kecil dos antibiotik dalam bentuk makanan menambah. Ini berfungsi untuk mendorong pertumbuhan haiwan dan mencegah penyakit.

Praktik ini menyimpan banyak gen ketahanan kerana secara sistematik membiakkan strain bakteria dengan ketahanan terhadap antibiotik tertentu melalui penggunaan antibiotik secara meluas. Ketahanan strain bakteria tertentu boleh merebak kepada orang lain dan dengan itu menimbulkan risiko tinggi.

Oleh itu, penambahan antibiotik pada makanan haiwan dilarang di seluruh EU pada tahun 2006.

Antibiotik dalam perubatan veterinar

Setelah larangan penggunaan antibiotik sebagai penambah prestasi makanan haiwan berkuatkuasa pada tahun 2006, penggunaan antibiotik untuk tujuan veterinar pada awalnya meningkat. Walau bagaimanapun, angka rasmi mengenai perkara ini tidak tersedia sehingga tahun 2011.

Namun, selama beberapa tahun kebelakangan ini, jumlah antibiotik yang digunakan untuk perubatan veterinar di Jerman telah menurun dengan ketara. Walaupun 1,706 tan antibiotik masih dijual oleh pemborong kepada doktor haiwan pada tahun 2011, jumlahnya hanya 805 tan pada tahun 2015. Namun, tidak boleh diabaikan bahawa ini masih melibatkan penggunaan antibiotik yang sebenarnya dimaksudkan sebagai antibiotik cadangan untuk perubatan manusia.

Antibiotik dalam kejuruteraan genetik

Salah satu bidang penggunaan antibiotik yang kurang mendapat perhatian umum adalah penggunaan rintangan antibiotik sebagai gen penanda yang disebut di Kejuruteraan genetik. Mereka dipanggil gen penanda kerana ia dirancang untuk menandakan sel yang diubah (diubah) secara genetik. Sekiranya sel-sel ini diletakkan pada media kultur yang direndam dengan antibiotik yang dimaksud, semua sel mati kecuali yang telah mengambil penanda. gen dan dengan demikian juga gen yang diinginkan, yang seharusnya memberi tanaman itu harta baru. Rintangan antibiotik gen dengan itu hanya memainkan peranan teknikal semata-mata.

Namun, sekarang ada ketakutan yang "mendatar gen pemindahan ”boleh berlaku antara tumbuhan yang diubahsuai secara genetik dan bakteria. Ini secara teorinya mungkin di mana sahaja bahan tanaman yang sudah terurai menemui sejumlah besar bakteria, misalnya dalam kompos, silage atau saluran gastrointestinal manusia dan haiwan.

Walaupun pemindahan gen seperti itu sangat tidak mungkin, ia tidak dapat dikesampingkan. Oleh itu, dalam arahan pelepasan EU pada musim gugur 2002, penggunaan penanda rintangan antibiotik telah dibatasi dengan ketara, tetapi secara amnya tidak dilarang.