Arcitumomab: Kesan, Kegunaan & Risiko

Arcitumomab adalah ubat yang digunakan untuk diagnosis di kanser ubat. Kira-kira 95 peratus daripada semua kanser kolorektal dapat didiagnosis melalui intravena pentadbiran arcitumomab dalam prosedur pengimejan. Pendekatan ini diperlukan sebahagiannya kerana kolorektal kanser biasanya sangat sukar untuk didiagnosis dengan cara lain. Ini kerana jenis ini kanser merebak ke seluruh badan bebas daripada gejala yang jelas.

Apa itu arcitumomab?

Kira-kira 95 peratus kanser kolorektal dapat didiagnosis secara intravena pentadbiran arcitumomab dalam prosedur pengimejan. Arcitumomab adalah antibodi monoklonal yang disebut, yang digunakan dalam perubatan barah untuk tujuan diagnostik. Antibodi ini adalah serpihan warna yang dapat diperoleh dari perut tikus. Untuk mendapatkan Arcitumomab, tikus pertama kali disuntik dengan enzim pencernaan pepsin, yang mempunyai tugas dalam sistem pencernaan manusia untuk memproses protein dimakan melalui makanan. Setelah peptin diberikan, Arcitumomab diperoleh dalam dua langkah perantaraan selanjutnya. Bahan aktif tergolong dalam kumpulan immunoconjugates kerana antibodi dihubungkan dengan molekul berfungsi kedua. Ini adalah technetium isotop radioaktif, yang ditugaskan kepada kumpulan logam peralihan. Penyediaannya dipasarkan oleh syarikat Immunomedics di bawah tanda dagangan CEA-Scan sehingga tahun 2005.

Tindakan farmakologi

Penyediaan Arcitumomab boleh digunakan untuk mendiagnosis pelbagai jenis kanser kolorektal dengan bantuan prosedur pengimejan. Sebatian ini digunakan dalam kombinasi dengan pelepasan foton tunggal tomografi dikira sebagai agen diagnostik in vivo untuk menghasilkan gambar beresolusi tinggi. Ini memungkinkan untuk melokalisasi tumor dan menentukan sama ada metastasis telah berlaku. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk memperkaya ejen dengan teknetium elemen sebelum intravena pentadbiran, kerana unsur ini tidak terdapat dalam ejen dalam bentuk tulennya. Sediaan radioaktif kemudian dicairkan dengan larutan garam dan disuntik. Oleh kerana elemen teknetium mempunyai waktu paruh sekitar enam jam, ada waktu yang cukup untuk menilai gamma quanta yang dihasilkan semasa pereputan dan mengubahnya menjadi gambar. Ini memberi para doktor yang merawat mempunyai penemuan yang agak boleh dipercayai mengenai tahap dan kemajuan kanser, dan seterusnya membolehkan mereka memberi resep yang sesuai terapi untuk rawatan. Pelepasan foton tunggal tomografi dikira adalah salah satu teknik pencitraan yang dapat digunakan untuk memeriksa pelbagai proses metabolik dalam tubuh manusia. Oleh itu, prosedur ini tidak hanya digunakan dalam diagnosis penyakit barah.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Penyediaannya telah digunakan secara eksklusif untuk diagnosis dengan pengimejan dalam ubat barah. Ini mungkin kerana karsinoma di kanser kolorektal secara khusus mengeluarkan antigen karsionoembronik dengan tekanan pada permukaan struktur sel. Oleh itu, kira-kira 95 peratus karsinoma kolorektal dapat didiagnosis dengan Arcitumomab. Sebilangan besar ini adalah tumor ganas. Secara keseluruhan, kanser kolorektal adalah barah kedua yang paling biasa di Jerman. Rata-rata, kira-kira enam peratus daripada semua lelaki dan wanita dewasa mengalami barah kolorektal sepanjang hidup mereka. Diagnosis sering sukar kerana barah kolorektal biasanya berkembang dari usus jinak polip. Ini adalah pertumbuhan berbentuk jamur yang terbentuk di mukosa dalam kolon. Yang polip boleh berukuran dari beberapa milimeter hingga beberapa sentimeter. Terutama dalam kes yang lebih besar polip, ada risiko yang akan mereka alami kolon barah, yang dalam kes-kes yang paling jarang dapat dimanifestasikan melalui gejala yang lebih jauh. Kemungkinan penyembuhan untuk karsinoma kolorektal adalah antara 40 dan 60 peratus, dan rawatan boleh dilakukan dengan pembedahan atau kemoterapi. Walau bagaimanapun, kejayaan penyembuhan sangat bergantung pada tahap di mana barah kolorektal dikesan. Untuk mengesan penyakit pada waktunya, kesihatan syarikat insurans di Jerman telah menanggung kos a kolonoskopi setiap sepuluh tahun bagi orang yang diinsuranskan dari usia 55 tahun sejak tahun 2002, dengan syarat tidak ada kecurigaan barah kolorektal setelah kolonoskopi pertama.

Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan yang disebabkan oleh penggunaan arcitumomab tidak diketahui.