Bakteria dalam air kencing - betapa berbahayanya?

Pengenalan

Terdapat banyak kemungkinan untuk bakteria dalam air kencing, yang boleh disebabkan oleh banyak jangkitan saluran kencing. Malangnya jangkitan saluran kencing sangat biasa dan sering menyerang wanita. Ada kemungkinan uretritis (keradangan pada uretra), cystitis (keradangan pada pundi kencingatau pielonefritis (keradangan pada pelvis buah pinggang).

Cystitis adalah penyakit yang sangat biasa, terutama pada wanita, di mana Escherichia coli bakteria berkumpul di tisu pundi kencing. Uretritis adalah sama dengan cystitis, kecuali itu bakteria dari jenis Neisseria gonorrhoeae (gonococcus) sering terkumpul secara langsung di uretra. Jangkitan ini juga sangat biasa.

Sekiranya berlaku keradangan pada pelvis buah pinggang, bakteria juga merupakan penyebab penyakit, di mana tisu penghubung dan selaput lendir pelvis buah pinggang terjejas. Bahagian ginjal yang membentuk urin, glomeruli, tidak terjejas oleh keradangan. Bakteria biasanya sama seperti pada a pundi kencing jangkitan, kerana ini adalah penyebabnya dalam banyak kes.

Gejala

Hampir tidak ada perbezaan dalam gejala antara jangkitan pundi kencing dan a uretritis. Dalam kedua-dua kes, hebat kesakitan sering boleh berlaku. Sebilangan besar mereka yang terjejas mengadu sensasi terbakar semasa membuang air kecil dan beberapa pesakit juga merasa gatal di uretra.

Selain itu, pelepasan yang bernanah dan keruh juga boleh menjadi tanda uretritis. Kawasan kemaluan juga sering kemerahan. Walau bagaimanapun, sangat ketara bahawa banyak wanita tidak mempunyai gejala sama sekali, iaitu mereka tidak menyedari bahawa mereka menderita a jangkitan pada saluran kencing.

Ini boleh menjadi masalah jika penyakit ini tidak dirawat dan bakteria dapat naik ke pundi kencing, dan penyakit ini tiub fallopio boleh menjadi radang, yang kemudiannya boleh menyebabkan kemandulan. Selain itu, uretra boleh menjadi sempit dan pada lelaki buah zakar, epididimis dan juga prostat boleh menjadi radang. Dalam kes sistitis, sebaliknya, terdapat wanita yang jauh lebih sakit daripada lelaki yang sakit, dan selain gejala yang disebutkan, ada yang kuat keinginan untuk membuang air kecil, yang juga terdapat ketika pundi kencing kosong.

Dalam kes-kes yang teruk, anda sukar untuk keluar dari tandas. Di samping itu, selalu ada pesakit yang mempunyai darah dalam air kencing mereka. Sebilangan besar masa, bagaimanapun, tidak ada gejala tambahan yang berlaku, sehingga orang yang terkena merasa sangat sihat.

Jarang sekali gejala seperti itu demam berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes keradangan pelvis buah pinggang, gejala yang lebih teruk seperti demam, keletihan, loya dan muntah boleh berlaku. Sekiranya saluran kencing dijangkiti bakteria, keradangan berlaku.

Ini boleh menyakitkan. Bukan hanya kekuatan kesakitan sangat menentukan untuk penilaian jangkitan. Ia juga sangat penting di mana dan bila kesakitan berlaku.

Khas untuk a jangkitan pada saluran kencing adalah membakar sakit ketika buang air kecil. Ini adalah tindak balas normal badan terhadap jangkitan pada saluran kencing. Selalunya merupakan gejala jangkitan saluran kencing yang tidak rumit.

Jangkitan saluran kencing yang tidak rumit biasanya sembuh pada wanita. Oleh itu mereka jarang memerlukan rawatan perubatan. Jangkitan saluran kencing boleh menjadi berbahaya jika ia muncul di sepanjang ureter dan sampai ke buah pinggang.

Keradangan pelvis renal seperti ini disebut pyelonephritis. Ia mesti selalu dirawat oleh doktor. Jika tidak, patogen boleh merebak dengan darah atau merosakkan buah pinggang.

Pyelonephritis membawa kepada demam dan perasaan sakit yang lebih kuat. Sakit di bahagian belakang atau kawasan lumbar juga khas. Mengetuk sayap semakin meningkatkan kesakitan ini.

Kolonisasi saluran kencing dengan bakteria tidak semestinya mencetuskan keradangan yang menyakitkan. Sekiranya bakteria dapat dikesan dalam air kencing tanpa menyebabkan rasa sakit, ini disebut bakteria asimtomatik. Bakteria asimtomatik seperti ini dapat dikesan pada sekitar 10% wanita yang lebih tua.

Biasanya ini tidak memerlukan rawatan. Pengecualian untuk ini adalah terutamanya wanita hamil. Semasa mengandung saluran kencing dan buah pinggang perubahan fungsi.

Oleh itu, wanita hamil sangat berisiko mengalami jangkitan saluran kencing yang rumit. Penjajahan saluran kencing sebelum ini dengan bakteria dapat meningkatkan ini. Putih darah sel, juga disebut leukosit, adalah sel dari sistem imun.

Mereka berfungsi untuk mempertahankan penyakit. Pada orang yang sihat, terdapat kurang dari sepuluh leukosit per μl air kencing. Sekiranya terdapat jangkitan saluran kencing, kuantiti ini dapat dilebihi.

Asal pasti leukosit dapat ditentukan dengan pelbagai ujian dan mikroskopik. Bagi ujian dua lensa, dua sampel air kencing diambil satu demi satu ketika membuang air kecil sekali. Sekiranya terdapat lebih banyak leukosit pada sampel pertama daripada yang kedua, ini terutama menunjukkan adanya jangkitan pada uretra.

Sekiranya sebaliknya, keradangan mungkin terletak di pundi kencing, ureter atau bahkan buah pinggang. Sekiranya leukosit berasal dari buah pinggang, ini dapat dikesan secara mikroskopik oleh silinder leukosit yang disebut. Terdapat banyak sebab untuk protein dalam air kencing.

Air kencing dihasilkan dengan menyaring darah melalui buah pinggang. Sekiranya protein melalui penapis buah pinggang, sebahagian besarnya diserap semula di dalam buah pinggang. Namun, walaupun berlaku jangkitan saluran kencing, protein boleh muncul dalam jumlah besar dalam air kencing.

Ini biasanya tidak berasal dari buah pinggang. Keradangan di kawasan saluran kencing biasanya menjadi penyebab peningkatan protein dalam air kencing. Sebilangan leukosit, misalnya, melepaskan tertentu protein untuk pertahanan kuman.

Ini masuk ke dalam air kencing. Komplikasi keradangan saluran kencing yang ditakuti adalah pyelonephritis yang disebut. Ia boleh berlaku apabila bakteria naik dari saluran kencing yang mengalir dan menyerang buah pinggang.

Gejala ini adalah demam, rasa sakit yang kuat dan sakit buah pinggang dengan jangkitan saluran kencing sebelumnya. Mengetuk kawasan lumbar meningkatkan rasa sakit. Pyelonephritis adalah penyakit yang berpotensi berbahaya kerana boleh merosakkan buah pinggang. Selain itu, patogen dapat memasuki aliran darah dan menyebabkan sepsis. Oleh itu, mesti selalu dirawat oleh doktor.