Pembalut | Fisioterapi untuk Patellar Tip Syndrome

Pembalut

If sindrom hujung patellar hadir, memakai pembalut juga berguna. Berbeza dengan andaian yang kerap, keselesaan memakai pembalut pada masa kini sangat tinggi. Penstabilan tambahan memberikan kelegaan optimum untuk tendon dan orang yang terkena merasa lebih selamat dalam pergerakannya.

Ini menyokong proses penyembuhan dan mengurangkan kegatalan. Walau bagaimanapun keadaan adalah bahawa pembalut tidak terlalu longgar atau terlalu ketat. Atas sebab ini, pesakit harus berjumpa pakar dan mendapatkannya kaki diukur sebelum membeli.

Terdapat banyak sistem pembalut yang berbeza yang ada sekarang. Untuk tendon patellar, pembalut tendon patellar Kassel yang disebut adalah pilihan yang sesuai. Ini memberikan tekanan yang merangsang pada tendon patela, yang melegakan kesakitan dan harus mempromosikan proses penyembuhan. Selanjutnya, pembalut harus memberi perlindungan pada sendi. Ia boleh disesuaikan secara anatomi.

pita

Kemungkinan lain untuk merawat sindrom hujung patellar sedang merakam. Kinesiotape biasanya digunakan untuk ini. Ini bertujuan untuk mengurangkan tekanan tendon dan ligamen, mempromosikan darah peredaran dan melegakan kesakitan.

Melalui banyak arahan di Internet, Kinesiotapes dapat digunakan dengan mudah oleh anda sendiri. Sekiranya anda tidak pasti, profesional yang terlatih dapat menjelaskan dan menunjukkan permohonan yang betul. The Kinesiotape itu sendiri adalah pita pelekat elastik yang boleh disapukan terus ke kulit. Anda boleh mandi dengan mudah Kinesiotape, sehingga boleh kekal pada kulit hingga 5 hari sebelum diganti. Secara keseluruhan, perekaman adalah kemungkinan tambahan yang baik untuk mempengaruhi dan mempercepat proses penyembuhan secara positif.

Tempoh

Tempoh sindrom hujung patellar berbeza dari pesakit ke pesakit dan bergantung kepada penyebab penyakit. Namun, sebagai peraturan, kecederaan biasanya sembuh dalam 8-12 minggu jika tidak menimbulkan komplikasi. Penting agar pesakit terus bersukan dan tidak terus mengalami tendon yang sudah tegang, kerana ini memberi kesan yang tidak baik terhadap penyakit ini dan dapat memanjangkan jangka masa. Sekiranya pembedahan diperlukan dalam kes sindrom patellar tendon, ini juga boleh memanjangkan jangka masa penyakit ini. Walau apa pun, pesakit yang menyedari gejala itu sendiri harus berjumpa doktor pada waktunya agar tahap kerengsaan tendon patellar dapat dibendung seawal mungkin.