Benfluorex

Produk

Benfluorex dipasarkan di banyak negara sebagai Mediaxal (150 mg, Servier) hingga tahun 1998. Kini, ia tidak lagi berada di pasaran. Di Perancis dan negara-negara Eropah yang lain, ia tersedia sebagai Mediator, antara produk lain. Kelulusannya tidak ditarik balik di Perancis sehingga tahun 2009, walaupun risiko kesan sampingan kardiotoksik dapat dibandingkan dadah seperti fenfluramine telah dikenali lebih dari 10 tahun. Benfluorex telah disalahkan atas beberapa ribu kematian dan dimasukkan ke hospital.

Struktur dan hartanah

Benfluorex (C19H20F3TIDAK2, Mr = 351.4 g / mol) adalah turunan dari agen pelangsingan badan fenfluramine. Ia hadir di dadah sebagai racemate dan benfluorex hidroklorida, berwarna putih serbuk larut dalam air. Ia diubahsuai secara bio ke dalam metabolit aktif norfenfluramine.

Kesan

Benfluorex (ATC A10BX06) dianggap mempunyai antidiabetes, penahan selera makan, penurun lipid, dan sifat antiadipose. Ia meningkatkan kepekaan sel kepada insulin, dengan itu menurunkan darah glukosa. Ia juga meningkatkan pembentukan glikogen.

Petunjuk

Benfluorex telah digunakan sebagai rawatan tambahan di kencing manis melitus dengan obesiti dan sebagai agen penurun lipid. Ia juga telah digunakan sebagai label pelangsing pada pesakit yang tidak menghidap diabetes.

Kesan buruk

Mungkin serius kesan buruk merangkumi valvular jantung penyakit dan arteri paru tekanan darah tinggi.