Biopsi serviks

Pengenalan

A biopsi menerangkan penyingkiran tisu dari organ untuk memeriksa sel. Ia dilakukan jika seseorang mengesyaki sel-selnya merosot atau terdapat penyakit khas. Sekiranya pakar sakit puan telah melihat perubahan yang mencurigakan dalam pemeriksaan sebelumnya, dia akan memerintahkan biopsi daripada serviks untuk penjelasan. Tisu biasanya dikeluarkan di bawah anestetik tempatan dan kemudian diperiksa di bawah mikroskop.

Petunjuknya

A biopsi biasanya digunakan untuk menjelaskan perubahan mencurigakan dalam uterus. Ini dapat ditunjukkan dengan palpasi yang mencolok, seperti pengerasan semasa pemeriksaan ginekologi. Namun, perubahan juga dapat diperhatikan semasa pengimejan (sonografi, Sinar X).

Biopsi diperlukan untuk memeriksa sel-sel di lokasi yang mencolok secara mikroskopik dan molekul - hanya dengan cara ini dapat ditentukan sama ada perubahan itu jinak atau ganas. Di samping itu, adalah mungkin untuk mengenal pasti jenis tumor dan sejauh mana tahapnya. Ini sangat penting untuk terapi, kerana ia berbeza mengikut tahap dan mesti disesuaikan dengan sewajarnya.

Persiapan

Pertama sekali, doktor yang merawat anda harus menjelaskan keperluan prosedur. Anda juga harus dimaklumkan mengenai kemungkinan risiko dan komplikasi. Bergantung pada sama ada anda memutuskan untuk menjalani prosedur dalam masa yang singkat anestesia atau anestesia tempatan, terdapat pelbagai perkara yang harus anda ketahui.

Sekiranya anda berada di bawah anestesia, anda tidak boleh makan atau minum apa-apa selama enam jam sebelum prosedur. Sekiranya biopsi dilakukan dengan anestetik tempatan, anda mungkin makan dan minum secara normal. Doktor juga harus menjelaskan kepada anda bagaimana anda harus bersikap selepas itu dan apa yang harus anda perhatikan.

Anda juga harus mengetahui sebelum prosedur sama ada rawatan akan dijalankan secara pesakit luar atau adakah anda akan dimasukkan ke hospital sebagai pesakit dalam. Anestesia biasanya tidak diperlukan untuk prosedur. Biopsi biasanya dilakukan di bawah anestetik tempatan.

Tisu yang akan diperiksa terlebih dahulu dibius dengan anestetik tempatan sehingga tidak kesakitan dapat dirasakan. Sekiranya anda sangat takut dengan prosedur tersebut atau jika doktor mengesyorkan ubat bius dengan alasan tertentu, masih boleh dilakukan. Walau bagaimanapun, seseorang harus selalu sedar bahawa anestetik mempunyai lebih banyak kesan sampingan daripada anestetik tempatan. Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik ini di bawah: Anestesia.

Prosedur

Sekiranya pemeriksaan dilakukan di bawah anestesia, ia mesti dimulakan sebelum prosedur. Ini disediakan dan dilakukan oleh pakar bius. Sekiranya biopsi dilakukan di bawah anestesia tempatan, yang anestetik tempatan mesti disuntik sejurus sebelum prosedur sehingga boleh berlaku.

Selepas langkah-langkah ini, kawasan intim dibasuh dan ditutup dengan steril. Alat khas kemudian dimasukkan ke dalam faraj untuk memberi pandangan yang lebih baik kepada pakar bedah. Dengan bantuan kolposkop, membran mukus faraj, yang serviks dan serviks dapat dilihat.

Kolposkop adalah mikroskop khas yang digunakan untuk pemeriksaan ginekologi. Pakar bedah kemudian mengeluarkan sehelai tisu dengan tang khas, yang juga dimasukkan melalui faraj. Sebagai alternatif, abrasio (penghapusan uterus) juga boleh dilakukan.

Dalam prosedur ini, membran mukus serviks dikikis dengan kuret. Pembuangan tisu menyebabkan tidak kesakitan, kerana tisu pertama kali dibius secara tempatan. Tempatan anestetik digunakan untuk ini, yang menyebabkan penyumbatan saraf. Ini bermaksud bahawa rangsangan tidak dapat ditularkan lagi dan pesakit tidak lagi dapat merasakan apa-apa. Sekiranya ubat bius digunakan, pesakit akan mengalami penenang dan tidak mengalami prosedur atau yang berkaitan kesakitan.