Kanser Payudara: Terapi dan Rawatan

Pada prinsipnya, beberapa kaedah tersedia untuk rawatan kanser payudara - yang digunakan secara individu atau gabungan. Kaedah mana yang digunakan bergantung terutamanya pada jenis kanser payudara, sejauh mana ia tumbuh ke tisu sekitarnya dan sama ada metastasis sudah terbentuk. Di samping itu, usia dan penyakit sebelumnya juga berperanan dalam terapi. Tujuannya adalah untuk menyembuhkan penyakit (kuratif) terapi); dalam beberapa kes, bagaimanapun, hanya mungkin untuk melegakan simptom dan berusaha mencegah atau melambatkan penyebaran tumor (terapi paliatif). Terutama terbukti dan terkini adalah rawatan untuk kanser payudara di pusat payudara (barah) khas.

Kanser payudara: terapi dengan laluan yang berbeza

Pilihan berikut tersedia untuk rawatan barah payudara:

  • Pembedahan
  • Kemoterapi
  • Radioterapi
  • Terapi anti-hormon
  • Terapi yang disasarkan

Pembedahan untuk rawatan barah payudara

Pembedahan biasanya dilakukan pada awal tahun terapi untuk payudara kanser. Sekiranya mungkin, usaha dilakukan untuk menjaga payudara yang dikendalikan - ini berjaya dalam kira-kira dua pertiga kes. Ini melibatkan membuang kanser sel (termasuk metastasis, jika perlu) dan beberapa tisu di sekelilingnya. Paksi limfa simpul lengan yang terkena hanya dikeluarkan jika a kelenjar getah bening sentinel dipengaruhi oleh kanser sel - jika tidak, anggapan bahawa barah belum merebak.

Sekiranya tumor terlalu besar untuk pembedahan pemeliharaan payudara, jika terdapat banyak tempat tumor, atau jika tumor sangat agresif, seluruh payudara dikeluarkan (mastektomi). Payudara yang hilang dapat dibina semula dengan pembedahan plastik; sebagai alternatif, prostesis payudara dipasang untuk coli.

Kemoterapi untuk barah payudara

Kemoterapi menggunakan dadah (sitostatik) untuk membunuh sel barah dengan pelbagai cara. Walau bagaimanapun, sel yang sihat juga terjejas dalam prosesnya - yang menjelaskan kesan sampingannya. Atas sebab ini, kemoterapi diberikan dalam beberapa kitaran - dengan rehat pemulihan di antara.

Terapi radiasi: penyinaran tumor.

Radiasi dapat digunakan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa setelah operasi, mengurangkan risiko barah itu akan kembali (berulang). Untuk melakukan ini, terapi radiasi digunakan (kadang-kadang dengan kemoterapi) untuk mengecilkan tumor besar sebelum pembedahan (terapi neoadjuvant) atau untuk merawat metastasis (terutamanya pada tulang). Jarang, radiasi digunakan sebagai satu-satunya terapi untuk barah payudara.

Terapi anti-hormon untuk tumor yang bergantung pada hormon.

Kaedah rawatan ini digunakan untuk tumor yang bergantung pada hormon, iaitu ketika barah payudara tumbuh di bawah pengaruh hormon. Ini dapat dikesan semasa pemeriksaan tisu selepas pembedahan. Wakil khas dari dadah terpakai adalah tamoxifen.

Pilihan lain untuk terapi

Dalam apa yang disebut "terapi sasaran" (terapi yang disasarkan), zat digunakan yang, tidak seperti kemoterapi, hanya menyerang sel-sel tumor. Contohnya merangkumi trastuzumab, yang menyekat zat utusan penyebab kanser, dan bevacizumab, yang memotong darah bekalan dalam tumor.

Bisphosphonates, yang sebaliknya digunakan untuk perlindungan tulang di osteoporosis, dianggap dapat mengurangkan risiko berulang pada barah payudara. Namun, setakat ini, mereka telah mendapat kelulusan barah payudara hanya untuk terapi metastasis tulang.

Langkah-langkah lain dalam rawatan barah payudara

Sebagai tambahan kepada terapi tertentu, rawatan tambahan disediakan kesakitan, kesan sampingan - misalnya, kemoterapi - dan kesan selepas pembedahan; sokongan psikologi juga ditawarkan kepada mereka yang terkena barah payudara.