Cefaclor

Produk

Cefaclor boleh didapati secara komersial sebagai pelapis filem yang dilancarkan secara berterusan tablet dan sebagai penangguhan (Ceclor). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1978.

Struktur dan hartanah

Cefaclor monohidrat (C15H14ClN3O4S - H2O, Mr = 385.8) berwarna putih hingga kuning pucat serbuk larut dalam air. Ini adalah antibiotik semisintetik dan mempunyai persamaan struktur dengan cephalexin, cephalosporin generasi pertama. Kumpulan metil cephalexin digantikan oleh a klorin, yang meningkatkan aktiviti antibakteria.

Kesan

Cefaclor (ATC J01DC04) mempunyai sifat bakteria terhadap Gram-positif dan Gram-negatif bakteria. Seperti yang lain sefalosporin, ia menghalang sintesis dinding sel patogen.

Petunjuk

Cefaclor digunakan untuk merawat penyakit berjangkit bakteria, termasuk jangkitan pernafasan seperti radang paru-paru, bronkitis akut, pemburukan bronkitis kronik, radang tekak, radang amandel, sinusitis, otitis media, kulit dan jangkitan tisu lembut, dan jangkitan saluran kencing yang akut dan kronik, cystitis, dan pielonefritis. Kemungkinan rintangan patogen mesti dipertimbangkan.

Dos

Cefaclor boleh diambil bersama makanan atau bebas dari makanan. Pelepasan berterusan tablet harus diambil bersama makanan.

Kontraindikasi

  • Hipersensitiviti terhadap sefalosporin, bahan aktif, atau eksipien.
  • Dalam kes penisilin hipersensitiviti, berhati-hati dengan kemungkinan silangalahan.

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Interaksi mungkin dengan warfarin, probenecid, kontraseptif oral, dan kloramfenikol. Terdapat peningkatan risiko nefrotoksisitas dengan penggunaan nefrotoksik bersamaan dadah. Penyerapan boleh dikurangkan sebanyak antasid.

Kesan buruk

Potensi yang paling biasa kesan buruk termasuk gangguan gastrousus seperti loya, muntah, hilang selera makan, kembung perut, najis lembut, dan cirit-birit. Reaksi alahan seperti kulit ruam juga biasa.