Choline: Definisi, Sintesis, Penyerapan, Pengangkutan, dan Pembahagian

Choline ditemui pada tahun 1864 oleh ahli kimia Jerman Adolph Friedrich Ludwig Strecker. Ia adalah nutrien penting, yang diperlukan untuk hidup. Ia adalah milik kuarter amina (2-hydroxyethyl-N, N, N-trimethylammonium) dan terdapat di diet dalam bentuk bebas dan esterifikasi Kolin dapat disintesis oleh organisma manusia itu sendiri, tetapi dalam banyak kes jumlahnya tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan, jadi pengambilan kolin tambahan makanan diperlukan. Ia paling sering dijumpai dalam makanan bebas atau sebagai komponen sebatian berikut: Phosphatidyl choline (lesitin), fosfokolin, gliserofosfokolin dan sphingomielin. Sfingomielin dan fosfatidil kolin (PC) larut dalam lemak dan kolin bebas, fosfokolin serta gliserofosfokolin adalah air larut. Ia kurang banyak dalam makanan dalam bentuk cytidine-5-diphosphate choline dan asetilkolinaKolin nutrien penting dan metabolitnya memainkan peranan penting dalam banyak proses fisiologi:

  • Struktur dan fungsi membran.
  • Metabolisme kumpulan metil
  • Metabolisme dan pengangkutan lipid and kolesterol.
  • Neurotransmission

Pada tahun 2016, Lembaga Keselamatan Makanan Eropah (EFSA) menetapkan tahap pengambilan 400 mg / hari yang mencukupi untuk orang dewasa. Mereka membenarkan ini berdasarkan pengambilan kolin rata-rata oleh orang sihat di Kesatuan Eropah serta jumlah pengambilan yang diperlukan untuk membetulkan gejala kekurangan. Sintesis Kolin dapat disintesis dalam tubuh manusia melalui beberapa jalan:

  • Dengan metilasi fosfatidiletanolamin melalui jalur N-metiltransferase fosfatidiletanolamina hepatik.
  • Dengan hidrolisis fosfatidil kolin yang terbentuk melalui jalur sitidin-5-difosfat (CDP) -kolin.

Penyerapan Kolin bebas cepat diserap oleh enterosit (sel hem; sel yang paling banyak dari usus kecil epitelium), dengan bantuan pengangkut kation organik tepu (OCT). Ini menggunakan mekanisme penyebaran difasilitasi dan oleh itu dipengaruhi oleh kolin kepekatan dan potensi elektrik melintasi membran.Fosfatidil kolin tertelan melalui diet menyebabkannya kepekatan kolin bebas meningkat dalam plasma selama 8-12 jam tanpa meningkatkan kepekatan fosfatidil kolin secara signifikan. Fosfokolin dan gliserofosfokolin cepat diserap dan terdapat dalam plasma terutamanya dalam bentuk kolin bebas. Walau bagaimanapun air-Bahan larut fosfokolin dan gliserofosfokolin juga boleh memasuki portal peredaran daripada hati tidak berubah. Bentuk kolin yang larut dalam lemak, seperti fosfatidil kolin dan sphingomyelin, sebaliknya, mesti dihidrolisis (pembelahan sebatian dengan tindak balas dengan airoleh fosfolipase (enzim belahan itu Phospholipid dan bahan lipofilik lain) untuk melepaskan kolin atau masuk ke dalam limfa (cecair kuning pucat berair yang terdapat dalam limfa kapal) tertutup dalam chylomicrons (zarah lipoprotein). Pengangkutan Kolin bebas diangkut dalam fasa berair plasma, sedangkan sebatian fosforilasi terikat atau diangkut sebagai komponen lipoprotein (kompleks protein (apolipoprotein), kolesterol, trigliserida, dan PhospholipidKolin bebas, sebagai kation hidrofilik bermuatan, mesti melalui membran biologi melalui mekanisme pengangkutan. Tiga bentuk diketahui hingga kini. Kolin tersimpan adalah sebagai fosfolipid dalam membran atau secara intraselular ("di dalam sel") sebagai fosfatidil kolin dan juga gliserofosfokolin.