Cimicifuga (cohosh hitam)

Apakah kesan Cimicifuga?

Black cohosh (Cimicifuga racemosa) ialah tumbuhan ubatan yang diiktiraf untuk gejala menopaus. Bahagian bawah tanah tumbuhan, iaitu rizom dan akar, digunakan secara perubatan. Ia dikumpul dan diproses daripada tumbuhan Cimicifuga liar di kawasan tertentu di Amerika Syarikat dan Kanada.

Mereka mengandungi bahan aktif. Ini termasuk, antara lain:

  • Glikosida triterpena seperti actein dan cimicifugoside
  • asid fenolkarboksilik
  • isoflavon
  • Asid cimicifugic F

Secara keseluruhan, ramuan mempunyai kesan yang sama dengan hormon seks wanita estrogen dan oleh itu membantu dengan kekurangan estrogen.

Cimicifuga telah digunakan secara tradisional sebagai ubat oleh penduduk asli Amerika Utara selama berabad-abad.

Untuk apa black cohosh digunakan?

Cimicifuga digunakan secara perubatan untuk

  • aduan fizikal dan psikologi semasa menopaus seperti demam panas, berpeluh, kekeringan faraj, gangguan tidur, perubahan mood, pertambahan berat badan atau mood kemurungan
  • gejala prahaid seperti kelembutan payudara dan perasaan kemurungan
  • Sakit senggugut seperti senggugut

Orang Asli Amerika juga menggunakan Cimicifuga untuk sakit sendi. Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik tentang keberkesanannya.

Pemulihan rumah berasaskan tumbuhan ubatan mempunyai hadnya. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Apakah kesan sampingan yang boleh menyebabkan Cimicifuga?

Pada sesetengah orang, sediaan yang mengandungi black cohosh menyebabkan kesan sampingan pada saluran gastrousus, contohnya sakit perut, loya dan cirit-birit. Reaksi kulit seperti gatal-gatal, ruam dan kemerahan serta pengekalan air (edema) pada muka dan bahagian badan yang lain juga mungkin.

Memandangkan pada masa ini terdapat terlalu sedikit kajian tentang penggunaan jangka panjang Cimicifuga, hadkan penggunaan kepada maksimum enam bulan.

Beri perhatian kepada tanda-tanda kerosakan hati yang mungkin berlaku semasa penggunaan. Ini termasuk keletihan, hilang selera makan, sakit perut bahagian atas yang teruk, kulit menguning dan air kencing berwarna gelap. Jika anda mengalami simptom sedemikian, anda pasti perlu berhenti mengambil penyediaan dan berjumpa doktor!

Anda juga harus mendapatkan nasihat perubatan dengan segera jika anda mengalami pendarahan dari faraj.

Bagaimanakah Cimicifuga digunakan?

Anda boleh mengetahui cara menggunakan dan dos sediaan Cimicifuga dengan betul dari risalah pakej dan daripada doktor atau ahli farmasi anda.

Sila ambil perhatian: Kesan produk black cohosh biasanya hanya berlaku selepas beberapa minggu.

Perkara yang perlu anda ingat apabila menggunakan Cimicifuga

Oleh kerana kekurangan kajian mengenai kesan jangka panjang, anda harus mengambil Cimicifuga selama maksimum enam bulan.

Sesetengah wanita telah mengalami kerosakan hati yang teruk semasa mengambil Cimicifuga. Ia masih belum pasti sama ada black cohosh sebenarnya bertanggungjawab untuk ini. Jika anda mempunyai masalah hati, anda masih harus meminta nasihat doktor anda sebelum menggunakan tumbuhan ubatan, hanya untuk selamat.

Di samping itu, semua wanita harus berhati-hati dengan tanda-tanda disfungsi hati semasa mengambilnya.

Berhati-hati dinasihatkan untuk wanita yang mempunyai atau pernah mengalami tumor yang bergantung kepada estrogen seperti kanser payudara. Mereka hanya perlu mengambil Cimicifuga selepas berunding dengan doktor mereka.

Cimicifuga tidak boleh digunakan bersama dengan persediaan estrogen, seperti pil kontraseptif.

Oleh kerana tiada kajian tersedia mengenai keselamatannya semasa mengandung dan menyusu, wanita yang terjejas harus mengelak daripada mengambilnya pada masa ini.

Bagaimana untuk mendapatkan Cimicifuga dan produknya

Apa itu Cimicifuga?

Cimicifuga, juga dikenali sebagai Cimicifuga racemosa atau Actaea racemosa sebagai tambahan kepada black cohosh, tergolong dalam keluarga buttercup (Ranunculaceae) dan berasal dari hutan Amerika Utara dan Kanada. Walau bagaimanapun, ia kini turut ditemui di alam liar di Eropah – contohnya sebagai tumbuhan hiasan di taman dan taman.

Tumbuhan saka, yang boleh tumbuh sehingga dua meter tinggi, mempunyai dua hingga tiga kali ganda daun pinnate yang diedarkan pada batang tegak. Nama Jerman tumbuhan itu, Traubensilberkerze, berasal dari bentuk dan warna perbungaan: Banyak bunga kecil, putih, hampir keperakan berdiri dalam kelompok besar di hujung batang.

Tidak lama selepas mekar, kelopaknya gugur dan hanya banyak benang sari dan filamen yang tinggal. Pada musim luruh, selepas kapsul yang mengandungi biji terbentuk daripada bunga, semua bahagian tumbuhan di atas tanah mati dan Cimicifuga memastikan kemandiriannya melalui rizom dan akar yang melekat.