Komplikasi | Tempoh jangkitan telinga tengah akut

Komplikasi

Jika keradangan akut telinga tengah masih belum sembuh setelah tiga minggu, ada risiko komplikasi serius, seperti perkembangan mastoiditis dengan peleburan tulang. Seorang doktor mesti berunding lagi dalam apa jua keadaan. Walau bagaimanapun, sebarang bentuk pertengahan akut jangkitan telinga boleh menyebabkan efusi (disebut efusi timpani), yang merosakkan kemampuan gegendang telinga bergetar dan dengan itu menyebabkan pengurangan pendengaran.

Cecair yang terhasil di telinga tengah mesti dikurangkan secara perlahan dan memerlukan masa sehingga beberapa minggu sebelum gangguan pendengaran yang disebabkan oleh efusi hilang, walaupun selepas fasa radang akut selesai. Dalam keadaan khas, seperti penyakit kanak-kanak yang sangat kecil, berlubang pada gegendang telinga, demam melebihi 38 darjah, atau gambaran klinikal yang sangat jelas, terapi antibiotik harus dimulakan dengan segera. Namun, biasanya untuk menunggu dan melihat apakah gejala akan bertambah baik dalam 1-2 hari ke depan.

Sekiranya ini berlaku, pemeriksaan susulan perubatan mesti dilakukan selepas 3-4 minggu. Namun, jika tidak ada peningkatan, doktor mesti berjumpa sekiranya perkara ini belum dilakukan. Sekiranya antibiotik diberikan, gejala akan bertambah baik dalam masa 48 jam.

Sekiranya ini tidak berlaku, doktor mesti berjumpa lagi. Akan tetapi, perlu diperhatikan bahawa keradangan pada telinga tengah belum reda sepenuhnya, walaupun gejala hilang setelah beberapa hari (dengan atau tanpa pemberian antibiotik). Telinga yang terkena harus terus terhindar, sebab itulah, misalnya, lawatan ke berenang kolam pada hari-hari berikutnya sangat tidak dianjurkan, kerana pendedahan kepada kuman hadir di dalam air boleh menghidupkan semula keradangan.

Sebagai peraturan, bagaimanapun, akut telinga tengah keradangan tidak berbahaya. Kira-kira 80 peratus penyakit sembuh tanpa komplikasi. Sekiranya pesakit bertindak balas pada waktunya setelah gejala muncul dan doktor telah menjelaskan keadaannya, kemungkinan komplikasi dapat dielakkan dan penyembuhan yang cepat dan tidak rumit sangat mungkin terjadi.