Ketergantungan pada semburan hidung

definisi

Sekiranya terdapat jangkitan pada bahagian atas saluran pernafasan, seperti selesema, pelbagai ubat digunakan. Salah satunya ialah semburan hidung. Semasa membeli ubat yang dijual bebas, ahli farmasi selalu menekankan bahawa semburan hidung tidak bertujuan untuk penggunaan jangka panjang.

Maklumat ini sangat relevan, kerana berlebihan semburan hidung pengambilan boleh menyebabkan perubahan dalam membran mukus dan ketergantungan. Akibatnya adalah penggunaan yang semakin meningkat semburan hidung dan normal bernafas menjadi hampir mustahil tanpa penggunaan ubat ini. Penggunaan kekal membawa perubahan tertentu dalam hidung dan kesihatan akibat daripada kesan zylometazoline yang paling banyak mengandungi. Penghentian mungkin dilakukan dengan pelbagai cara dan harus ditujukan oleh semua pengguna jangka panjang.

Punca

Bahan utama semburan hidung biasa adalah xylometazoline. Ia tergolong dalam kumpulan yang disebut simpatomimetik, kelas bahan aktif yang mengaktifkan simpatik sistem saraf. Kesan penentu penyembur hidung adalah penyempitan darah kapal dalam mukosa hidung, yang membawa kepada pembengkakan mukosa dan pembebasan hidung.

Penggunaan semburan hidung secara berkala, bagaimanapun, menyebabkan fenomena bumerang atau rebound yang disebut: selaput lendir telah terbiasa dengan kesan penyingkiran semburan dan oleh itu membengkak lagi setelah ia reda. Pembengkakan yang baru pada gilirannya menggoda mereka untuk menggunakan ubat itu lagi, yang akhirnya membawa kepada lingkaran setan. Semburan hidung merawat membran mukus hidung yang bengkak dan menyebabkan pembengkakan pada masa yang sama.

Berapa cepatkah ia pergi?

Dalam pakej sisipan semburan hidung biasa yang mengandungi xylometazoline, disyorkan penggunaan maksimum 7 hari. Selepas satu minggu, rehat beberapa hari harus diambil, jika masih memerlukan ubat sama sekali. Pengecualian mesti selalu dibincangkan dengan doktor yang merawat atau doktor keluarga, kerana perubahan pertama pada membran mukus hidung dapat diperhatikan setelah lebih dari seminggu penggunaan. Pembiasaan terhadap bahan aktif berlaku dengan agak cepat. Ramai pesakit meremehkan potensi pergantungan semburan hidung dan terus menggunakannya melebihi tempoh yang disyorkan.

Gejala

Ketergantungan pada semburan hidung terutamanya ditunjukkan oleh peningkatan penggunaan ubat, dengan kesan yang meninggalkan semakin banyak yang diinginkan. The mukosa hidung terbiasa dengan bahan aktif dan pada suatu ketika tidak lagi bertindak balas dengan berkesan terhadap penggunaannya. Ini membawa kepada gejala utama ketergantungan semburan hidung - rhinitis kronik, juga dikenali sebagai rhinitis yang disebabkan oleh ubat (Rhinitis medicamentosa).

Pada rhinitis yang disebabkan oleh ubat, hidung sesak secara kekal dan tidak dapat dibersihkan dengan menggunakan bekas penyembur yang sepatutnya. Kesan yang tidak mencukupi bukan sahaja menimbulkan rasa panik di kalangan pengguna, tetapi juga mendorong mereka menggunakan semburan dengan dos yang lebih tinggi. Perlu diambil kira bahawa keracunan dengan xylometazoline juga boleh berlaku.

Simptomatologi sangat berbeza, kerana fasa dengan gejala pengaktifan fizikal (gairah, halusinasi, kejang) boleh bergantian dengan fasa yang dihambat (penurunan suhu badan, mengantuk, hingga koma). Ini disebabkan oleh rangsangan dan penghambatan pusat sistem saraf, yang seterusnya berkaitan dengan kesan xylometazoline pada sistem saraf bersimpati. Setelah kebergantungan berkembang, seringkali sukar untuk menyingkirkannya.

Walau bagaimanapun, ia sangat penting untuk anda sendiri kesihatan anda boleh bernafas secara normal tanpa menggunakan semburan hidung. Terdapat pelbagai cara untuk membuang ubat yang mengandungi xylometazolin. Sebagai contoh, anda boleh meminta doktor yang hadir memberi ubat semburan hidung yang mengandungi kortison.

Ini mempunyai kesan yang lebih perlahan, tetapi juga mempunyai kesan dekongestan dan anti-radang. Kerana kesan sampingan dari kortison rawatan, semburan hidung ini juga hanya boleh digunakan dalam masa yang singkat. Lebih baik menggunakan semburan air laut (yang mengandung air garam), yang menjaga selaput lendir hidung lembab dan dapat mencegah pembengkakan yang berkaitan dengan kerengsaan yang sama.

Semburan hidung yang mengandungi kortison hanya boleh didapati dengan preskripsi, sedangkan semburan air laut sudah tersedia di banyak pasar raya. Kemungkinan lain adalah untuk mengurangkan semburan semburan dengan merawat hanya satu lubang hidung pada satu masa. Pernafasan dimungkinkan, tetapi secara keseluruhan dos semburan hidung terpakai dikurangkan, sehingga mengambil langkah pertama untuk menyapih.

Semasa rawatan, lubang hidung diubah sehingga tidak ada perubahan sepihak pada membran mukus. Tujuannya adalah untuk mengurangkan jumlah semburan setiap hari sehingga tidak perlu lagi menukar lubang hidung dan penyapihan selesai. Cara ketiga adalah dengan mengurangkan dos.

Dalam kes ini, semburan hidung pada mulanya dibeli dengan kekuatan yang lebih rendah, misalnya sebagai ubat pediatrik. Setelah menggunakan beberapa ubat yang dilemahkan, semburan itu kemudian dicairkan dengan larutan garam. Ini boleh dibeli di farmasi atau disediakan di rumah (9 gram garam per 1 liter air).

Tujuannya adalah untuk beralih sepenuhnya ke semburan garam laut atau - apa yang lebih wajar - dilakukan tanpa semburan hidung sama sekali. Tablet pseudoephedrine (misalnya Rhinopront®) boleh dibeli di farmasi untuk menyokong penyapihan. Dalam bentuk yang lemah, ini mempunyai kesan yang sama pada sistem vaskular mukosa hidung seperti xylometazoline yang digunakan secara tempatan, tanpa memberi tekanan pada mukosa hidung. Pengguna juga mesti mengurangkan jumlah tablet yang diambil setiap hari untuk mencapai tujuan yang diinginkan.