Ekstrasistol

Tersentak jantung, gagal jantung, berdebar-debar, berdebar-debar, berdebar-debar,

  • Penipuan
  • Takut
  • Kekemasan atau
  • Pengsan (syncope) datang.

2. extrasystoles ventrikel (VES, extrasystoles ventrikel) Dalam extrasystole ventrikel, extrasystole berkembang di tisu jantung dewan. Juga diketahui bahawa degupan jantung tambahan ini dihasilkan dalam tisu ektopik. (Ektopik bermaksud bahawa biasanya tidak ada impuls elektrik yang dipancarkan dari tisu ini, kerana tisu ini berada di luar normal perentak jantung Struktur jantung).

Oleh itu, extrasystole ini mempunyai titik asal yang berbeza daripada degupan jantung biasa yang dihasilkan di nod sinus. Ekstrasistol ventrikel dibahagikan kepada pelbagai kategori bergantung kepada jenisnya. Ekstrasistol mononomik (monotopik) merujuk kepada ekstrasistol ventrikel yang selalu kelihatan sama dalam rakaman EKG.

Bentuk extrasystoles ventrikel ini sering berlaku pada individu yang sihat, tetapi juga boleh mempunyai nilai penyakit. Ekstrasistol polimorfik adalah ekstrasistol ventrikel yang mempunyai bentuk yang berbeza dalam rakaman EKG sehingga tidak ada keteraturan yang dapat dikesan. Doktor kemudian sering merujuk ke kompleks QRS yang tidak cacat, istilah teknikal untuk jantung pengujaan dapat dilihat di ECG.

Kompleks ventrikel yang berbeza ini selalu menyebabkan kerosakan otot jantung sebagai penyebabnya. Tisu otot jantung jantung rosak akibat parut, yang bermaksud bahawa konduksi pengujaan normal tidak lagi dapat merebak tanpa halangan. Ketidakteraturan dalam pengaliran elektrik ini dapat menyebabkan impuls elektrik baru dihasilkan dalam tisu ektopik, yang kemudian dapat memicu ekstrasistol ventrikel.

Sebagai tambahan kepada asal-usul extrasystoles, extrasystoles ventrikel juga diklasifikasikan mengikut hubungannya dengan degupan jantung normal. Perbezaan dibuat di sini antara bigeminus atau saraf trigeminal dan juga salap. Dalam kes bigeminus, tindakan jantung yang normal selalu diikuti dengan extrasystole, dalam hal saraf trigeminal, tindakan jantung yang normal selalu diikuti oleh dua ekstrasistol.

Kedua-dua extrasystoles yang mengikuti tindakan jantung yang normal juga disebut kopet. Sekiranya tindakan jantung yang normal diikuti oleh tiga atau lebih ekstrasistol tanpa tindakan jantung yang normal di antara, ini disebut pecah. Jenis extrasystoles ini boleh menyebabkan defisit nadi.

Ini berlaku apabila extrasystole berlaku semasa degupan jantung sebenar. Akibatnya, hati tidak dapat dipenuhi darah dengan betul dan jumlah degupan jantung lebih rendah. Kerana jumlah denyutan rendah, gelombang nadi tidak lagi sampai ke lengan pasien, misalnya, sehingga tidak ada denyut yang dapat dirasakan di sana.

Ini disebut defisit nadi, kerana terdapat lebih banyak denyutan jantung per minit daripada gelombang nadi yang dapat diukur di hujung kaki. Bergantung pada masa berlakunya extrasystoles ventrikel, irama degupan jantung dapat tetap sama atau dialihkan. Sekiranya extrasystole mendekati degupan jantung berikut, degupan jantung ini tidak dapat dijalankan.

Hati belum bersedia untuk bersemangat lagi, ia masih dalam tempoh tahan api. Akibatnya, degupan jantung hilang dan jeda kompensasi yang disebut berlaku, yang, walaupun tidak harus mempunyai nilai penyakit, sering dirasakan oleh pesakit sebagai jantung tersandung atau serangan jantung. Ekstrasistol ventrikel dikelaskan mengikut klasifikasi Lown. Klasifikasi ini berdasarkan kepada kejadian extrasystoles ventrikel pada 24hb ECG jangka panjang dan membahagikan extrasystoles ventrikel menjadi VES sederhana dan kompleks. Dalam fenomena R-on-T yang disebut, extrasystole jatuh ke fasa berbahaya dari degupan jantung normal dan fibrilasi ventrikel boleh berlaku, sebab itulah bentuk extrasystole ini adalah yang paling berbahaya dari semua bentuk.