Elektromilogi

definisi

Elektromiografi (EMG, elektromiografi) adalah kaedah pemeriksaan klinikal dengan bantuan aktiviti elektrik individu atau beberapa gentian otot dapat direkod secara objektif secara serentak. Ini mungkin diperlukan untuk mengenal pasti dan lebih tepat mengehadkan kerosakan di kawasan otot.

Prosedur pengukuran

Dalam elektromiografi, aktiviti elektrik gentian otot dapat dilenyapkan sama ada oleh elektrod dangkal yang melekat pada kulit atau oleh elektrod jarum secara langsung pada otot. Dua jenis elektrod jarum digunakan. Elektrod monopolar elektromiografi berfungsi sebagai elektrod pengukur, sementara elektrod yang dilekatkan pada kulit berfungsi sebagai elektrod rujukan. Dengan elektrod sepusat, wayar halus diletakkan di jarum sebagai elektrod pengukur, sementara sarung jarum berfungsi secara langsung sebagai elektrod rujukan. Dalam kedua kaedah elektromiografi (EMG), perbezaan voltan antara elektrod pengukuran dan rujukan digunakan untuk penilaian klinikal.

Asas anatomi

Otot terdiri daripada banyak unit motor individu, yang dapat terdiri dari beberapa hingga banyak serat otot, bergantung pada jenis otot. Setiap unit motor ini dikendalikan oleh saraf tunggal (sel tanduk anterior dengan axon). Semakin banyak unit motor yang dimiliki otot, pergerakan yang lebih baik adalah mungkin, kerana banyak unit motor yang berbeza dapat dikawal secara berbeza dengan berbeza saraf.

Apabila saraf (sel tanduk anterior) dikendalikan oleh otak, semua otot yang tergolong dalam unit motor ini dikeluarkan (depolarisasi) dan berkontrak, iaitu otot bergerak (kontraksi). Kegiatan elektrik yang terhasil dari pergerakan ini disebut potensi tindakan unit motor (MUAP), kerana potensi elektrik dari banyak gentian otot individu ditumpangkan dan dicatat bersama. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penghantaran eksitasi yang tepat ke otot di bawah "Motor End Plate".

Risiko elektromiografi

Elektromiografi (EMG) adalah kaedah diagnostik invasif yang sangat meluas dan jarang menyebabkan komplikasi seperti pendarahan, jangkitan dan kecederaan pada saraf itu sendiri.