Bahasa latihan | Latihan strok

Latih tubi

Selain otot rangka, pertuturan juga boleh dipengaruhi oleh a strok. Ini penting dalam komunikasi antara pesakit dan ahli terapi, dan juga antara pesakit dan saudara-mara. Di sini juga, terapi ucapan latihan dapat dilakukan untuk meningkatkan kemampuan pertuturan.

Di sini juga, penting untuk menyesuaikan latihan untuk setiap pesakit. 1) Pada latihan pertama, anda akan berlatih mengucapkan kata-kata yang ada di kepala mereka. Pesakit sering mengalami gangguan ingatan perkataan ketika mereka mengalami strok.

Di sini pesakit ditunjukkan objek dalam gambar, yang tidak dapat disebut namanya secara langsung, tetapi harus menggambarkannya dengan kata lain. Oleh itu, ambil gambar objek yang menarik minatnya dan cuba menerangkannya dengan perkataan anda sendiri. Contohnya, anda tidak dapat menyebut istilah itu secara langsung pada gambar tempat tidur, tetapi anda akan menggambarkan tempat tidur sebagai tempat tidur.

Ambil beberapa gambar di awal dan tingkatkan jumlahnya lebih jauh. 2) Latihan seterusnya adalah untuk gangguan pemahaman linguistik. Di sini anda memerlukan orang kedua untuk menamakan objek kepada anda. Anda seharusnya dapat mencari dan mengenali objek ini dalam gambar. Walau bagaimanapun, latihan tidak harus berdasarkan objek sahaja.

Ringkasan

Sebab-sebab a strok kerosakan pada otak kerana tidak mencukupi darah bekalan (kerana pembekuan darah) atau pendarahan mampatan (kerana trauma atau pecahnya kapal bekalan yang penting untuk otak). Akibatnya, otak tisu di kawasan yang terjejas mati dan kekurangan fizikal berlaku, yang menampakkan diri di kawasan neurologi. Kejadian akut boleh mengancam nyawa dan mesti dijelaskan oleh doktor.

Selepas rawatan akut oleh doktor, perlu dilakukan rawatan pasca kekurangan yang diperlukan. Oleh kerana akibat strok, pesakit mungkin terhad dalam pergerakan fizikal dan komunikasi mereka. Sekatan pada hujung kaki individu atau seluruh bahagian badan boleh diikuti. Fisioterapi dan terapi ucapan Oleh itu, adalah mustahak untuk menolong pesakit yang mengalami kekurangan dan membina semula.