Latihan Achilles tendonitis (Achillodynia)

Sekiranya terdapat keradangan pada Tendon Achilles, tendon Achilles boleh terjejas teruk akibat kecederaan dan melemahkan oleh postur melegakan kekal. Oleh itu, semasa terapi, adalah mustahak untuk menguatkan tendon dan mengekalkan pergerakan. Ini dicapai melalui latihan dan, sebagai tambahan, metabolisme semula jadi dirangsang sehingga Tendon Achilles dibekalkan secara optimum. Latihan untuk Tendon Achilles keradangan tidak boleh dilakukan semasa fasa akut keradangan, tetapi hanya apabila keradangan telah reda. Jika tidak, tendon boleh menjadi lebih teruk dan menjadi jengkel.

Tempoh

Tempoh keradangan tendon Achilles selalu bergantung pada perkembangan penyakit ini dan berapa lama masalah itu wujud. Pada peringkat awal penyakit ini, cukup untuk menahan diri dari bersukan selama 1-2 minggu dan pada masa yang sama melakukan yang istimewa regangan dan latihan pengukuhan untuk tendon Achilles. Sekiranya penyakit ini telah wujud untuk jangka masa yang lebih lama dan lebih maju atau bahkan memerlukan pembedahan, ini boleh bermakna terapi selama beberapa bulan dan waktu sukan untuk pesakit.

Latihan / Terapi

Dalam kes Tendonitis Achilles, terdapat banyak latihan yang dapat dilakukan untuk menguatkan tendon selepas itu dan menyumbang kepada peningkatan penyelarasan dan mobiliti. Walau bagaimanapun, latihan tidak boleh dilakukan semasa fasa keradangan akut. Peregangan dari tendon Achilles Berdiri di hadapan dinding.

Yang terjejas kaki berdiri di depan dinding dengan hujung jari kaki, sehingga hanya tumit di lantai. Yang sihat kaki berdiri selangkah ke belakang. Regangkan bahagian depan kaki dan menghampiri pelvis anda ke dinding sehingga anda merasakan ia meregang.

Tahan ini selama 20 saat. Pengukuhan dan Kestabilan Berdiri tegak dan tegak untuk latihan, bahu bahu lutut terpisah dan sedikit bengkok. Apabila anda telah menemui peti keselamatan seimbang, membuat lompatan lurus ke atas.

Regangkan kaki anda di udara tetapi pastikan untuk membengkokkannya lagi semasa anda mendarat. Mendarat di seluruh kaki. 10 pengulangan.

Penyelarasan, Kestabilan dan Pengukuhan Berdiri pada kaki yang cedera. Kaki benar-benar berada di atas tanah, dengan kaki yang lain dilonggarkan di udara. Sekarang bengkokkan lutut seolah-olah anda akan melakukan selekoh lutut.

Pastikan lutut anda tidak melangkaui hujung kaki anda. Sekiranya anda mengalami ketegangan pada tendon Achilles di bahagian belakang, luruskan lagi. 10 pengulangan.

Regangan Buat pukulan besar dan sokong diri anda dengan tangan di lantai. Kaki depan berada di antara tangan anda. Sekarang letakkan kaki ini di tumit dan tarik hujung jari kaki ke arah anda, jaga kaki belakang selurus mungkin.

Tahan regangan selama 20 saat. Regangan Berdiri tegak dan tegak. Sekarang sentuh lantai dengan tangan anda, jaga kaki anda selurus mungkin.

Sekarang perlahan-lahan berlari ke depan dengan tangan anda sehingga badan anda lurus, kemudian perlahan-lahan berlari kembali ke posisi awal. Penstabilan dan penyelarasan Berdiri di atas kaki yang cedera. Kaki anda betul-betul di atas tanah, kaki yang lain longgar di udara.

Sekarang bengkokkan lutut seolah-olah anda ingin melakukan lengkungan lutut. Pastikan lutut anda tidak melangkaui hujung kaki anda. Sekiranya anda mengalami ketegangan pada tendon Achilles di bahagian belakang, luruskan lagi. Lakukan 10 pengulangan.

  • Peregangan tendon Achilles
  • Pengukuhan dan penstabilan
  • Penyelarasan, penstabilan dan pengukuhan
  • pemanjangan
  • pemanjangan
  • Pemantapan dan penyelarasan