Latihan untuk arthrosis siku

Dalam skop terapi konservatif untuk siku arthrosis, latihan memainkan peranan utama selain kesakitan terapi. Oleh kerana pergerakan sendi sangat terhad dan menyakitkan kerana siku arthrosis dan siku secara amnya tidak boleh dibebani terlalu banyak, otot semakin berkurang dan siku kehilangan kestabilan. Ini dapat diatasi.

latihan

Latihan: Ambil ringan di tangan anda. Anggap kedudukan lurus dan tegak. Lengan atas dekat dengan badan, lengan bawah menunjuk ke hadapan pada sudut 90 °.

Sekarang pindahkan berat badan ke arah badan. Pergerakan dilakukan dari siku. 3 kali 10 pengulangan.

Latihan: Regangkan lengan lurus ke hadapan. Tapak tangan menunjuk ke atas. Sekarang gunakan tangan yang lain untuk menolak pergelangan tangan ke bawah.

Tahan regangan selama 15 saat. Latihan: Berdiri tegak dan tegak. Lengan atas dekat dengan badan, yang lengan diregangkan ke hadapan pada sudut 90 °.

Di tangan anda pegang tukul atau objek serupa yang selari dengan lantai. Sekarang giliran anda lengan supaya yang kepala tukul itu menunjuk ke sisi lain. Lengan atas tidak bergerak semasa latihan.

10 pengulangan. Latihan: Berdiri tegak dan tegak. Ambil bola di tangan anda dan kemudian pimpin lengan dari peluasan ke bahu.

Kembali ke posisi awal dan ulangi latihan sebanyak 15 kali. 3 pengulangan. Latihan: Sudut lengan anda 90 ° sehingga lengan menunjuk ke hadapan.

Sekarang lakukan tekanan ke bawah dengan tangan lengan yang lain, tetapi jangan ubah kedudukan lengan bersudut. Tahan ketegangan selama 15 saat. 3 hantaran.

Kemudian lakukan latihan dengan cara sebaliknya dengan memberi tekanan dari bawah dengan tangan bebas sambil memegang posisi lagi. Latihan: Balut a theraband di sekitar pergelangan tangan anda. Sekarang angkat kedua-dua lengan secara sudut sehingga siku berada di paras bahu di hadapan badan.

Sekarang perlahan-lahan lepaskan tangan anda dalam kedudukan ini terhadap tarikan theraband. Tahan tegangan maksimum selama 10 saat dan kembali ke kedudukan permulaan. 3 pengulangan.

 1. Latihan: Ambil ringan di tangan anda. Anggap kedudukan lurus dan tegak. Lengan atas dekat dengan badan, lengan bawah menunjuk ke hadapan pada sudut 90 °.

  Sekarang pindahkan berat badan ke arah badan. Pergerakan dilakukan dari siku. 3 kali 10 pengulangan.

 2. Latihan: Regangkan lengan anda ke hadapan.

  Tapak tangan anda menghala ke atas. Sekarang gunakan tangan yang lain untuk menolak pergelangan tangan turun. Tahan regangan selama 15 saat.

 3. Latihan: Berdiri tegak dan tegak.

  Lengan atas dekat dengan badan, lengan bawah membentang ke hadapan pada sudut 90 °. Di tangan anda pegang tukul atau objek serupa yang selari dengan lantai. Sekarang putar lengan bawah anda sehingga kepala tukul itu menunjuk ke sisi lain.

  Lengan atas tidak bergerak semasa latihan. 10 pengulangan.

 4. Latihan: Berdiri tegak dan tegak. Ambil bola di tangan anda dan kemudian pimpin lengan anda dari panjangan ke bahu.

  Kembali ke posisi permulaan dan ulangi latihan sebanyak 15 kali. 3 hantaran.

 5. Latihan: Sudut lengan anda 90 ° sehingga lengan bawah menunjuk ke hadapan. Sekarang lakukan tekanan ke bawah dengan tangan lengan yang lain, tetapi jangan ubah kedudukan lengan bersudut.

  Tahan ketegangan selama 15 saat. 3 hantaran. Kemudian lakukan latihan dengan cara yang berlainan dengan memberi tekanan dari bawah dengan tangan bebas sambil memegang posisi lagi.

 6. Latihan: Balut a di sana di sekitar pergelangan tangan anda.

  Sekarang angkat kedua-dua lengan pada sudut sehingga siku berada di paras bahu di hadapan badan. Sekarang perlahan-lahan lepaskan tangan anda dalam kedudukan ini terhadap tarikan tali Thera. Tahan tegangan maksimum selama 10 saat dan kembali ke kedudukan permulaan. 3 pengulangan.