Latihan untuk hernia inguinal

Pengenalan

An hernia inguinal adalah prolaps kantung hernia melalui saluran inguinal atau secara langsung melalui dinding perut di kawasan inguinal. Bergantung pada lokasi lubang hernial, perbezaan dibuat antara hernia inguinal langsung dan tidak langsung. Biasanya, kantung hernia hanya mengandungi peritoneum, tetapi bahagian usus, misalnya, juga dapat melonjak ke dalam kantung hernia, yang merupakan petunjuk untuk pembedahan, kerana tisu boleh mati.

Lelaki lebih kerap terkena hernia inguinal berbanding wanita. Mereka boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Seorang hernia inguinal boleh menyebabkan sedikit, menarik kesakitan atau tidak menyakitkan, tetapi sering kali pembengkakan di kawasan selangkangan kelihatan atau terasa. Peningkatan tekanan di rongga perut, seperti ketika batuk atau pergi ke tandas, juga sering menyebabkan perasaan tekanan di kawasan kantung hernia. Sekiranya teruk kesakitan, usus atau organ lain mungkin terperangkap, dalam hal ini diperlukan pemeriksaan segera.

Punca

Di kawasan kanal inguinal dinding perut berlekuk dan agak lemah. Kongenital hernia inguinal disebabkan oleh kenyataan bahawa peritoneum belum menutup sepenuhnya embrio dari dalam, sehingga kantung hernia kekal di saluran inguinal. Hernia inguinal yang diperoleh boleh mempunyai pelbagai sebab yang menyebabkan dinding perut di kawasan inguinal terlalu lemah. Parut selepas operasi, kelemahan tisu penghubung, berat badan berlebihan or mengandung adalah contoh. Sekiranya tekanan di rongga perut meningkat, kelemahan dinding perut seperti itu boleh menyebabkan pembentukan hernia inguinal.

latihan

Hernia inguinal tidak dapat dirawat dengan latihan atau latihan dan oleh itu tidak dapat mundur. Sebelum atau selepas rawatan pembedahan, bagaimanapun, menguatkan otot perut boleh berguna, serta langkah pencegahan sekiranya terdapat faktor risiko yang ada. Penjagaan harus diambil untuk memastikan bahawa tekanan perut tidak terlalu besar dan latihan tidak menyebabkannya kesakitan.

Posisi permulaan: Posisi terlentang di atas bantalan, kaki bersudut 90 ° di lutut dan pinggul, tangan ditekan ke sisi lutut, lutut tidak bersentuhan antara satu sama lain dan tekan ke luar ke tangan

 • Tangan terus ditekan ke lutut
 • Kepala diangkat
 • Pegang kedudukan lebih kurang. 30 saat, ulangi 3 kali

Kedudukan permulaan: Kedudukan terlentang, kaki di atas, tangannya terbaring di sebelahnya di atas permaidani Pelaksanaan:

 • Kepala diangkat, pada masa yang sama satu kaki diregangkan ke depan tepat di atas lantai
 • Pegang kedudukan lebih kurang. 5 saat, kemudian tukar kaki
 • Selepas kira-kira 30 saat, berehat sebentar dan ulangi latihan sebanyak 3 kali

Kedudukan permulaan: Kedudukan terlentang, kaki dibengkokkan pada lutut dan pinggul masing-masing 90 °, lengan diregangkan dan bersudut 90 ° dari badan di pad:

 • Kaki diturunkan secara bergantian ke kiri dan kanan ke arah penyokong,
 • Diadakan tepat sebelum lantai selama beberapa saat, dan kembali ke pusat
 • Lebih kurang 30 saat, kemudian berehat sebentar, ulangi latihan sebanyak 3 kali

Kedudukan permulaan: sokongan lengan bawah pada plat sokongan Pelaksanaan:

 • Sama ada hanya lutut atau kaki sahaja menyentuh permukaan, bahagian badan yang lain dipegang di udara dan membentuk satah
 • Tahan selama 30-60 saat, ulangi 3 kali