Gejala pertama | Fisioterapi untuk Psoriasis-Arthritis-Psoriasis

Gejala pertama

Dalam 75% orang yang terkena psoriatik artritis, psoriasis muncul dahulu. Gejala pertama kemudian bercak kering, gatal dan bersisik, yang biasanya muncul pertama di siku, lutut, kepala, ketiak, lipatan gluteal atau kawasan payudara. Tindak balas keradangan di psoriasis dipicu oleh fakta bahawa sel-sel sistem imun menembusi kulit dan mencetuskan reaksi keradangan di sana.

Ini kemudian menyebabkan pertumbuhan sel kulit yang meningkat dan lebih cepat, yang mengakibatkannya mati. Kerana corak perkembangan ini, psoriasis juga disebut penyakit autoimun. Artritis juga merupakan penyakit autoimun di mana sel-sel di sendi diserang oleh sistem imun. Semua sendi and tendon berpotensi terjejas, tetapi artritis berlaku dengan kerap di jari dan kaki sendi. Tanda-tanda pertama artritis adalah kesakitan, bengkak dan kemerahan pada sendi, walaupun tidak ada sebab yang jelas dapat dikenal pasti. Terutama jika terdapat juga kes-kes psoriasis atau arthritis yang diketahui dalam keluarga, anda harus berjumpa doktor sekiranya terdapat tanda-tanda pertama mengenai psoriasis atau artritis.

jenis

Artritis psoriatik boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Bergantung pada lokasi sendi yang terjejas, ia dibahagikan kepada 5 jenis yang berbeza. 1 Simetrik poliartritis Ini adalah jenis arthritis psoriatik yang paling biasa, yang mempengaruhi kira-kira separuh daripada semua pesakit.

Ia boleh mempengaruhi semua sendi distal (distal) di kedua-dua belah badan. Bentuk ini sering sukar dibezakan rheumatoid arthritis. Perbezaannya adalah bahawa arthritis psoriatik juga mempengaruhi sendi kecil tangan dan kaki.

2 Artritis oligoartikular asimetrik Dalam arthritis psoriatik jenis ini, hanya beberapa sendi yang terkena penyakit ini. Sebagai peraturan, tangan, pinggul, lutut dan pergelangan kaki adalah antara laman web yang mungkin. Biasanya jenis ini bermula dengan pembengkakan di jari.

3. artritis dominan interphalangeal distal Jenis ini berlaku terutamanya pada lelaki. Ia dapat dilihat bahawa hanya sebahagian besar jari sendi terjejas oleh arthritis psoriatik. Perubahan kuku boleh berlaku sebagai demarkasi pada artritis.

4. spondylitis Jenis ini juga lebih kerap menyerang lelaki berbanding wanita. Artritis psoriatik mempengaruhi tulang belakang khususnya, di mana ia boleh menyebabkan pengoksidaan dan mengeras. 5. arthritis mutilans Ini adalah jenis arthritis psoriatik yang paling jarang, tetapi juga yang paling teruk. Ia membawa kepada kecacatan teruk sehingga kerosakan sendi sepenuhnya, terutama di tangan dan kaki.