Asid Fusidik

Produk

Asid fusidik boleh didapati secara komersial sebagai salutan filem tablet, krim, salap, kain kasa, dan gel titisan oftalmik (termasuk Fucidin, Fucithalmic, dan generik). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1968. Lihat juga di bawah gel mata asid fusidik.

Struktur dan hartanah

Asid fusidik (C31H48O6, Mr = 516.7 g / mol) tergolong dalam steroid antibiotik. Ia diperoleh dengan penapaian dari jenis tertentu atau dihasilkan oleh proses lain. Asid fusidik wujud sebagai kristal putih serbuk dan praktikal tidak larut dalam air. Yang natrium garam, natrium fusidat, sebaliknya, sedikit larut dalam air. Farmaseutikal mengandungi asid atau natrium garam.

Kesan

Asid fusidik (ATC J01XC01) mempunyai sifat bakteria dan berkesan terutamanya terhadap patogen Gram-positif. Kesannya berdasarkan penghambatan sintesis protein bakteria.

Petunjuk

Untuk rawatan penyakit berjangkit bakteria dengan patogen yang mudah terdedah.

Dos

Menurut SmPC. Bersalut filem tablet mesti diambil semasa makan. Bentuk dos luaran biasanya digunakan satu hingga tiga kali sehari.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity
  • Gabungan dengan substrat CYP3A4.

Langkah berjaga-jaga lengkap boleh didapati di label ubat.

Interaksi

Asid fusidik dimetabolisme oleh CYP3A4 dan menghalang CYP3A4. The kepekatan substrat yang sesuai boleh meningkat, mengakibatkan keracunan dan tindak balas buruk.

Kesan buruk

Reaksi tempatan seperti membakar, gatal, menyengat, kemerahan, dan reaksi alahan adalah mungkin dengan rawatan luaran. Yang paling biasa kesan buruk rawatan dalaman termasuk loya, cirit-birit, lebih rendah sakit perut, muntah, rasa tidak sihat, keletihan, kelemahan, mengantuk, dan penurunan berat badan.