Gait gangguan | Latihan Multiple Sclerosis (MS)

Gait gangguan

In multiple sclerosis, gangguan kiprah berkembang kerana gejala yang menyertainya. Biasanya menunjukkan corak gaya berjalan yang agak tidak stabil dengan sedikit pergerakan, terutama di sudut atau melalui pintu. Ini boleh berlaku kerana penyelarasan/seimbang kesukaran, kerana persepsi diri terganggu dan jarak lebih sukar untuk ditaksir kerana ada gangguan penglihatan.

Latihan berjalan melalui pelbagai variasi langkah, seperti langkah besar, putaran ketika berjalan, berjinjit, langkah berjinjit, mengangkat lutut ketika berjalan, langkah sisi, langkah pindah dan berjalan ke belakang meningkatkan keselamatan berjalan. Di samping itu, corak gaya berjalan boleh berubah kerana spastik. Selalunya pesakit mengimbangi dengan mengelilingi pinggul, menarik pinggul terlalu jauh dan memutar kaki maju dengan memutarnya ke luar.

Kemungkinan lain adalah berjalan di kaki runcing kerana dipendekkan Tendon Achilles. Dalam kedua-dua varian, tonus mesti diusahakan. Semasa mengimbangi melalui pelvis, pelvis dan juga tulang belakang lumbar harus digerakkan untuk memperluas pergerakan. Sekiranya terdapat kelumpuhan pada pengangkat kaki, pesakit akan mengangkatnya kaki melalui peningkatan lenturan lutut dan ini juga mengakibatkan perubahan nada otot, yang harus dirawat untuk mengelakkan gejala seperti kesakitan dan keterlaluan.

Ringkasan

Multiple sclerosis adalah keradangan kronik pada serat saraf yang memperburuk pengaliran saraf. Ini mengakibatkan gejala seperti penyelarasan kesukaran, seimbang masalah, perubahan nada otot, gangguan kiprah, gangguan penglihatan dan keletihan. Dalam fisioterapi, rawatan khas diberikan mengikut gejala.

Nada otot dikurangkan dengan teknik cengkaman tertentu dan kelumpuhan pada otot cuba diaktifkan oleh rangsangan. Latihan am untuk meningkatkan penyelarasan and seimbang melalui latihan balas dengan tangan dan kaki dan latihan pada permukaan yang tidak rata sangat berkesan. Latihan langkah dalam variasi yang berbeza harus disertakan dalam kes gangguan kiprah.