Suntikan glukokortikoid di bawah acromion | Fisioterapi untuk arthrosis bahu (omarthrosis)

Suntikan glukokortikoid di bawah acromion

Sekiranya berlaku terapi yang teruk kesakitan, kortison suntikan ke dalam sendi bahu boleh dipertimbangkan. Ubat ini disuntik terus di bawah akromion. Cortisone adalah glukokortikoid, serupa dengan hormon yang dihasilkan secara semula jadi dalam tubuh manusia, kortisol.

Seperti kortisol, kortison mempunyai anti-radang dan kesakitan-melegakan kesan. Kesannya boleh disasarkan dengan suntikan tempatan. Kesan suntikan ini biasanya jangka pendek tetapi berkesan.

Sebilangan pesakit juga boleh mendapat suntikan dalam jangka masa panjang. Sisi yang dianggap kritikal kesan kortison ialah rawan-kesan merosakkan. Walaupun melegakan keradangan dan kesakitan, ia boleh memburukkan lagi keadaan dari sendi. Di sini juga, perlu berunding dengan doktor yang merawat pesakit.

Pembedahan untuk arthrosis bahu

Sekiranya semua kemungkinan terapi konservatif telah habis dan / atau bahu arthrosis sudah sangat maju, pembedahan boleh dipertimbangkan. Terdapat pelbagai pilihan untuk campur tangan pembedahan.

  • Pertama, bahu arthroscopy adalah mungkin, di mana sendi bahu dibersihkan dengan bantuan prosedur kecil, rawan dapat dilembutkan sedikit dan sebarang ketidakselesaan dapat dihilangkan.

    Sebagai tambahan, bursa dapat dikeluarkan untuk mewujudkan lebih banyak ruang untuk pergerakan bahu.

  • Kemungkinan lain adalah rawan pemindahan, tetapi kaedah ini kontroversial di sendi bahu dan rawatan yang berjaya tidak dapat dijamin.
  • Sebagai usaha terakhir, prostesis sendi bahu dapat disisipkan.

Pro: Bahu arthrosis adalah penyakit progresif dan tidak dapat disembuhkan, jadi dalam kes yang teruk pembedahan dapat mengatasi penyebab gejala. Walau bagaimanapun, hasil operasi bergantung pada kerjasama dan motivasi pesakit dalam rawatan susulan. Mobiliti, penyelarasan dan kekuatan bahu yang dikendalikan diamalkan.

Dalam kebanyakan kes, kecederaan seperti terkoyak tendon harus dirawat secara pembedahan. Walau bagaimanapun, anda harus menjelaskannya secara peribadi dengan doktor anda. Kontra: Hasil yang baik dapat dicapai dengan langkah-langkah konservatif dalam kes sendi bahu yang baru lahir arthrosis. Pada akhirnya, sebarang campur tangan pada sendi boleh menjadi penyebab baru haus dan lusuh, jadi operasi hanya berguna jika semua langkah konservatif telah habis dan tidak ada lagi peningkatan gejala yang dicapai.

Maklumat lebih lanjut mengenai pembedahan prostesis bahu terdapat dalam artikel Fisioterapi setelah pembedahan prostesis bahu. Sekiranya kedua-dua bahu arthroscopy dan pembedahan endoprosthesis bahu dilakukan di bawah anestesia am, kemasukan ke hospital dijangka berlangsung dari beberapa hari hingga 1-2 minggu, bergantung pada terapi yang digunakan. Selepas itu, serpihan (pemakaian Gilchrist) biasanya dipakai hingga 4 minggu, tetapi boleh dikeluarkan untuk latihan. Bergantung pada prosedur pembedahan yang dilakukan, lengan dapat digunakan dalam kehidupan sehari-hari lagi setelah 3-12 minggu. Masa-masa ini sangat individu dan harus dibincangkan dengan doktor yang merawat.