HDL

definisi

Singkatan HDL adalah singkatan dari High Density Lipoprotein, yang diterjemahkan sebagai "lipoprotein berketumpatan tinggi". Lipoprotein adalah bahan yang terdiri daripada lipid (lemak) dan protein. Oleh kerana ini membentuk bola di darah, mereka boleh mengangkut pelbagai bahan.

Di dalam sfera, komponen hidrofobik (iaitu tidak larut dalam air) HDL menunjuk ke bahagian dalam, sementara komponen hidrofilik (larut dalam air) membentuk sampul. Dengan cara ini, lipoprotein dapat mengangkut bahan larut air terutamanya di dalam darah. Sebagai watak antagonis LDL (lipoprotein berketumpatan rendah), HDL adalah apa yang disebut "baik" kolesterol, yang melindungi tubuh daripada banyak penyakit kardiovaskular.

Nilai piawai

HDL terutamanya mempunyai kesan positif terhadap metabolisme tubuh, oleh itu tidak ada had atas yang tetap untuk nilai HDL. Sebaliknya, had yang lebih rendah telah dijumpai di bawah di mana terdapat peningkatan risiko jantung serangan, aterosklerosis dan penyakit vaskular lain. Had bawah ini biasanya 40 mg / dl.

Walau bagaimanapun, terdapat sedikit perbezaan profil risiko untuk lelaki dan wanita, sebab itulah tahap HDL tidak boleh turun di bawah 35 mg / dl pada lelaki. Bagi wanita, mestilah melebihi 45 mg / dl. Juga diketahui bahawa tahap HDL di atas 65 mg / dl mempunyai kesan positif dan pelindung pada sistem kardiovaskular. Selanjutnya, peraturan umum adalah bahawa peningkatan tahap HDL 1 mg / dl mengurangkan risiko menderita a jantung menyerang sekitar 1%.

Untuk apa HDL diperlukan?

Lipoprotein HDL sangat sesuai untuk mengangkut bahan yang tidak larut dalam air (hidrofobik) di darah. HDL membentuk sfera pengangkutan kecil, yang biasanya dipenuhi dengan lemak atau bahan larut lemak (lipofilik). HDL adalah yang "baik" kolesterol.

Ia bertanggungjawab untuk mengangkut berbahaya kolesterol dari sel-sel badan kembali ke hati. Sebagai watak antagonis LDL, HDL melindungi tubuh manusia daripada kesan kolesterol yang berbahaya. Contohnya, kolesterol disimpan dalam darah kapal, di mana ia mencetuskan reaksi keradangan tempatan dan membawa kepada pengumpulan plak.

Ini membawa kepada pengkalsifikasi kapal (Lihat: arteriosclerosis). Ini terutamanya boleh mempengaruhi kapal yang membekalkan jantung dengan nutrien (arteri koronari). Oleh itu, peningkatan kolesterol meningkatkan risiko menderita a serangan jantung.

HDL kini memastikan sebanyak mungkin kolesterol berbahaya ini dibawa dari saluran darah dan sel-sel lain kembali ke saluran darah hati, di mana ia dipecah dan diekskresikan melalui bile. Oleh itu, HDL mempunyai kesan perlindungan pada jantung dan saluran. Oleh kerana HDL disebut kolesterol "baik" dan mengangkut kolesterol dari semua sel tubuh kembali ke hati, nilai HDL yang tinggi dianggap positif.

Semakin tinggi tahap HDL, semakin baik kapal dilindungi dari simpanan lemak berbahaya. Deposit lemak ini terdiri daripada kolesterol. Mereka mencetuskan reaksi keradangan di dinding kapal.

Di sana, sel selanjutnya dibasuh, yang juga menempel pada dinding kapal. Akibatnya, kapal menjadi lebih sempit dan aliran darah di belakang penyempitan berkurang. Deposit di kawasan kapal koronari sangat berbahaya.

Ini membekalkan otot jantung dengan oksigen dan nutrien lain. Sekiranya kapal menyempit, jantung tidak mencukupi. Ini boleh menyebabkan a serangan jantung.

Kesan negatif ini disebabkan terutamanya oleh rakan HDL, LDL (lipoprotein berketumpatan rendah). Cukup meningkatkan tahap HDL melindungi tubuh daripada kesan negatif ini. Walau bagaimanapun, nilai HDL harus selalu dipertimbangkan bersamaan dengan nilai LDL. Hanya nilai LDL yang rendah secara serentak menjanjikan risiko keseluruhan penyakit kardiovaskular yang rendah.