Hipoglisemia

Perubatan: Hipoglikemia

Epidemiologi

Pada pesakit diabetes, hipoglikemia berlaku kira-kira sekali atau dua kali seminggu. Bertanggungjawab atas peraturan darah tahap gula di satu sisi pengambilan gula dengan makanan (bekalan eksogen), di sisi lain berbeza hormon seperti insulin dan glukagon serta pengambilan gula badan oleh sel-selnya. Di samping itu, badan juga dapat menghasilkan glukosa itu sendiri, yang dilakukan dengan bantuan hati (penyimpanan glikogen) dari glikogen atau sebagai formasi baru.

Sekiranya gula sekarang diambil dengan makanan dari saluran gastrousus, hormon insulin dikeluarkan secara reaktif oleh pankreas, yang membolehkan glukosa diserap ke dalam sel badan tertentu. Di sana glukosa digunakan untuk menghasilkan tenaga. Sekiranya darah tahap gula terlalu rendah, hormon glukagon dilepaskan dari pankreas dan menyebabkan peningkatan dalam darah tahap gula dengan bantuan hatipenyimpanan glikogen atau melalui pembentukan glukosa baru (glukoneogenesis).

Secara ringkas, dapat dikatakan bahawa gula darah tahap menurun apabila sel-sel badan menyerap glukosa untuk penghasilan tenaga dari darah. Tahap gula meningkat sama ada dengan pengambilan makanan atau dengan penghantaran glukosa dari hati. Dengan Unterzuckerung, mekanisme ini terganggu.

Sebagai tindak balas, tubuh melepaskan adrenalin, katekolamin, yang menyebabkan gejala autonomi (lihat di bawah). Atas sebab ini, gejala autonomi juga disebut adrenergik. Gejala saraf pusat adalah akibat kekurangan glukosa di otak, yang bermaksud bahawa satu-satunya sumber tenaga untuk struktur saraf hilang, mengakibatkan gangguan fungsi mereka.

Nama lain untuk aduan ini adalah gejala neuroglikopenik (neuroglycopenia = kekurangan glukosa dalam struktur saraf). Hipoglikemia didiagnosis berdasarkan gejala dan juga melalui penentuan gula dalam darah. Jika tidak kencing manis mellitus diketahui pada orang yang terkena, penyebab hipoglikemia disiasat lebih lanjut.

Ini termasuk pengukuran glukosa darah pertama dan paling utama, insulin dalam darah dan C-peptida, protein yang dihasilkan semasa pengeluaran insulin di dalam badan. Satu molekul C-peptida dihasilkan setiap molekul insulin. Sekiranya kedua-dua insulin dan C-peptida menunjukkan peningkatan kadar darah, dapat disimpulkan bahawa hipoglikemia disebabkan oleh terlalu banyak insulin yang dihasilkan di dalam badan atau diserap secara oral sulfonylureas (antidiabetik).

Untuk membezakan antara dua penyebab ini, tahap sulfonilurea dan jumlah proinsulin dalam darah ditentukan. Sekiranya ubat tersebut meningkat, pengambilan ubat sebelumnya adalah mungkin; jika yang terakhir ditingkatkan, pengeluaran berlebihan insulin oleh badan itu sendiri (contohnya sebagai akibat daripada insulinoma). Sekiranya, sebaliknya, C-peptida mempunyai nilai yang rendah, kemungkinan terdapat bekalan insulin eksogen ("luaran") yang menyebabkan hipoglikemia.

Diagnosis hipoglikemia dapat ditambah dengan prosedur pencitraan seperti tomografi komputer atau pencitraan resonans magnetik (untuk tumor) dan penentuan yang lain nilai makmal (nilai hati, buah pinggang nilai) atau tahap hormon (untuk kekurangan pituitari adrenal atau anterior). Tanda-tanda pertama dari kencing manis boleh kerap kencing, rasa dahaga meningkat, serta keletihan dan keletihan yang berterusan. Diabetes juga boleh berlaku pada bayi, balita dan kanak-kanak, yang juga ditunjukkan oleh rasa dahaga yang teruk dan kerap kencing.

Nafas mereka mungkin juga bau penghilang cat kuku. Wanita hamil juga boleh terkena diabetes, tetapi mereka tidak mengalami tanda-tanda khas diabetes seperti kerap kencing. Lebih lanjut mengenai topik ini: Buang air kecil yang kerap Sekiranya gejala yang dinyatakan di atas terdapat pada orang yang terkena, hipoglikemia bukanlah satu-satunya penyebab yang mungkin.

Epilepsi (sawan), a strok (apoplexy) atau penyakit psikiatri (psikosis) juga dapat dibayangkan. Ini dapat dibezakan semasa penyelidikan diagnostik lebih lanjut. Pada pesakit diabetes, hipoglikemia dapat dicegah dengan mengikuti kursus latihan mengenai penyakit dan tanda-tanda awal hipoglikemia yang akan berlaku. Oleh kerana terdapat perbezaan individu dalam persepsi gejala awal ini, ini mesti dipelajari terlebih dahulu dalam latihan. Salah satu cara untuk belajar adalah latihan tingkah laku (menurut Cox), yang merangkumi pemerhatian diri, penafsiran gejala hipoglikemia dan mengambil tindakan pencegahan (misalnya makan glukosa atau minum cola / jus).