Betapa bahaya itu? | Latihan melawan kesakitan semasa penyedutan

Betapa bahaya itu?

Sama ada kesakitan apabila disedut berbahaya atau tidak juga bergantung kepada penyebab gejala. Secara amnya, sekiranya kesakitan berlaku semasa menghirup, pesakit harus terlebih dahulu tetap tenang, selalunya ada penjelasan sederhana untuk masalahnya. Namun, jika masalah tersebut berlanjutan atau terjadi tanpa alasan yang jelas, doktor harus berkonsultasi secepat mungkin untuk mencegah penyakit yang lebih serius daripada berkembang pada tahap awal.

 • Jika kesakitan misalnya, disebabkan oleh ketegangan atau kerana orang yang bersangkutan tidak terbiasa dengan tekanan sukan, ia kurang berbahaya dan dapat dirawat dengan mudah dengan menyesuaikan aktiviti fizikal atau senaman otot.
 • Walau bagaimanapun, jika kesakitan berterusan penyedutan disebabkan oleh penyakit serius, seperti radang paru-paru atau penyakit organ dalaman, dalam keadaan tertentu boleh mengancam nyawa mereka yang terjejas.

Terapi / rawatan

Terapi dan rawatan untuk sakit ketika menyedut bergantung terutamanya pada penyebab kesakitan. Bergantung pada penyebabnya, prosedur terapi yang sesuai kemudian dapat dimulakan. Ini boleh merangkumi aspek-aspek berikut, misalnya.

Fisioterapi untuk merehatkan otot yang sempit, latihan pergerakan dan postur, aplikasi panas, regangan dan latihan pengukuhan serta latihan khusus nafas. Maklumat lebih lanjut mengenai rawatan fisioterapeutik untuk gejala ini boleh didapati di sini: Sakit semasa menyedut - Terapi Pernafasan Fisioterapi Terapi ubat jika berkaitan dengan penyakit seperti asma atau COPD. Terapi senaman Dalam keadaan tertentu terapi kelompok untuk sosialisasi dan penanganan masalah yang lebih baik, sehingga tidak ada masalah psikologi yang ditambahkan.

Bagaimanapun, penting bagi pesakit yang menderita kesakitan yang berlanjutan dalam jangka masa yang lebih lama atau semakin teruk untuk berjumpa doktor untuk segera memulakan terapi yang sesuai. Artikel ini mungkin menarik bagi anda dalam hal ini:

 • Sekolah postur
 • Kekurangan postur
 • Latihan regangan
 • Latihan koordinasi dan keseimbangan fisioterapi
 1. Penyesuaian tingkah laku latihan ke tahap prestasi individu
 2. Fisioterapi untuk merehatkan otot yang sempit, latihan pergerakan dan postur, aplikasi panas, regangan dan latihan pengukuhan serta latihan khusus nafas. Maklumat lebih lanjut mengenai rawatan fisioterapeutik untuk simptom-simptom ini boleh didapati di sini: Sakit ketika bernafas - Fisioterapi
 3. Terapi Nafas
 4. Terapi ubat jika berkaitan dengan penyakit seperti asma atau COPD
 5. Terapi latihan
 6. Mungkin terapi kumpulan untuk sosialisasi dan penanganan masalah yang lebih baik, sehingga tidak ada masalah psikologi yang ditambahkan.