Bagaimana gejala ADHS dan ADS berbeza? | Gejala ADHD

Bagaimana gejala ADHS dan ADS berbeza?

Dalam bentuk tidak hiperaktif, yang dikenali sebagai ADS, gangguan defisit perhatian menunjukkan dirinya secara berbeza. Sama dengan varian khas ADHD, mereka yang terkena mengalami pemuasan rangsangan yang nyata dalam kehidupan seharian dan sukar untuk memisahkan yang tidak penting dari yang penting. Oleh itu, mereka menunjukkan masalah tumpuan dan perhatian yang sama, tetapi menangani mereka secara berbeza.

Pesakit hiperaktif mengimbangi permintaan berlebihan dengan isyarat yang mengalir ke atas mereka dan mengimbangi tenaga terkumpul dengan pergerakan berlebihan. Mereka gugup, tidak duduk diam dan sentiasa "bergerak". Dalam bentuk tidak hiperaktif, pesakit cenderung menderita kegelisahan dalaman dan mengasingkan diri dari dunia luar untuk melepaskan diri dari rangsangan kenyang.

Ini dapat dilihat, misalnya, dalam keadaan hypo-, iaitu kurang aktif. Orang itu kelihatan melamun dan tidak ada dalam fikirannya. Gejala utama ADHD oleh itu terganggu tingkah laku sosial dan masalah psikologi.

Bentuk ADHD kurang ketara, didiagnosis kurang kerap dan berterusan sehingga dewasa. Sebagai peraturan, ibu bapa adalah penjaga yang paling penting bagi seorang anak. Ibu bapa lebih mengenali anak mereka daripada orang lain dan oleh itu dapat memberikan maklumat yang jauh mengenai tingkah laku dan tahap perkembangan anak.

Namun, kerana sangat sukar untuk mengakui pada diri sendiri bahawa ada masalah yang sebenarnya harus ditangani agar dapat diselesaikan dengan cukup, inisiatif sering hanya diambil ketika situasi keluarga (lingkungan rumah tangga) menjadi semakin tegang. Temu ramah dengan ibu bapa biasanya merangkumi soal selidik yang cuba dilakukan menumpahkan cahaya pada ciri-ciri kanak-kanak. Sudah tentu, tingkah laku bermain anak, kemampuan untuk menumpukan perhatian, daya tahan, semangat berpasukan, dll.

sangat penting dan berulang kali disoal oleh soalan khusus. Oleh kerana rasa aman yang dialami oleh anak di persekitaran keluarganya, ia sering berkelakuan berbeza di tempat yang dilindungi ini daripada rakan-rakan atau bahkan di sekolah. Kerana perasaan tidak diawasi, anak sering menunjukkan corak tingkah laku tradisional yang telah berkembang selama bertahun-tahun dan dengan demikian juga menjadi mapan, yang berjalan hampir secara automatik.

Sebilangan besar tingkah laku ini biasa dilakukan oleh ahli keluarga, di mana tingkah laku yang serius dan sangat mengganggu boleh menjadi jelas, tetapi tidak selalu dikenali. Melalui soal jawab yang disasarkan melalui kuesioner, tingkah laku juga dipersoalkan secara khusus yang telah diterima oleh ahli keluarga selama ini. Sudah tentu, bergantung kepada setiap ibu bapa untuk memutuskan sejauh mana temu ramah dapat menilai penilaian situasi yang lengkap.

Pada akhirnya, anda hanya akan memberi kelebihan kepada anak anda (dari segi masa) sekiranya anda jujur ​​dengan diri sendiri dan cuba menjawab soalan dengan hati nurani yang terbaik. Oleh kerana tingkah laku ADHD yang khas tidak terbatas pada persekitaran keluarga, tetapi juga muncul dalam interaksi dengan rakan sebaya dan dalam situasi tertekan, penilaian keadaan oleh tadika atau sekolah adalah elemen penting dalam tinjauan diagnostik. Masalah biasa dengan kanak-kanak ADHD sangat jelas apabila peningkatan tumpuan dan perhatian diperlukan atau ketika topik dibincangkan yang tidak sesuai dengan minat anak ADHD.

Kanak-kanak ADHD hanya dengan sukar menahan keinginan batin dan kemudian menonjol melalui tingkah laku hiperaktif dan sering juga melalui toleransi kecewa yang sangat rendah. Tidak kurang juga kerana masalah tumpuan dan perhatian ini semakin jauh pembelajaran masalah sering boleh berlaku di samping gejala yang sebenarnya. Khususnya, pembelajaran kawasan yang sukar bagi kanak-kanak ADHD menawarkan kawasan serangan yang besar berkaitan dengan perkembangan masalah pembelajaran.

"Kawasan masalah klasik" di tadika adalah contoh yang baik untuk ini. Dalam tadika, ADHD menjadi ketara pada banyak kanak-kanak untuk pertama kalinya. Mereka gelisah, tidak mengikut peraturan dan menyebarkan keresahan.

Dorongan yang kuat untuk bergerak dapat meningkatkan risiko kemalangan dan anak-anak merasa sukar untuk mengikuti arahan dan bertindak balas dengan menantang. Kemarahan yang tidak wajar dan tingkah laku impulsif adalah perkara biasa. Kanak-kanak itu juga mungkin melamun dan tidak hadir secara mental tanpa kegelisahan motor.

Tidak jarang gejala-gejala menjadi lebih parah di tadika daripada di rumah, kerana terdapat banyak lagi rangsangan yang bermain dan membebankan mereka. Hubungan dengan pendidik dan anak-anak lain dibebani oleh tingkah laku yang tidak sesuai. Mereka yang terjejas merasa sukar untuk bergabung dalam kumpulan.

Mereka kekurangan tumpuan juga boleh menyebabkan kelewatan perkembangan, misalnya ketika pembelajaran kemahiran motor halus dalam melukis dan kraftangan. Walau bagaimanapun, kerana kecerdasan tidak terganggu oleh gangguan defisit perhatian dan kanak-kanak dengan ADHD sering mempunyai imaginasi yang lebih jelas daripada rakan sebaya mereka, pengendalian gejala yang betul dan promosi bakat masing-masing dapat mencegah masalah di kemudian hari. Tujuan penilaian psikologi adalah untuk mendapatkan gambaran objektif kanak-kanak yang mungkin dengan meringkaskan pelbagai hasil peperiksaan dalam satu laporan.

Oleh kerana keputusan ujian selalu dilihat berkaitan dengan ujian masing-masing, prosedur ujian yang mendasarinya selalu disebut dalam laporan. Selanjutnya, ditunjukkan bagaimana hasilnya ditafsirkan. Sebagai peraturan, pendapat pakar psikologi juga memberikan petunjuk awal prosedur terapi berdasarkan hasil dan peristiwa individu.

Cara penyediaan penilaian psikologi boleh berbeza-beza dan bergantung terutamanya pada usia anak. Penilaian psikologi untuk kanak-kanak prasekolah terutama berdasarkan diagnostik perkembangan. Penilaian psikologi yang dibuat dengan cara ini secara amnya tidak menggunakan prosedur ujian standard.

Mereka merujuk kepada perbualan dengan orang rujukan dan analisis tingkah laku anak dan ciri-ciri pergerakan individu. Pemerhatian terhadap kanak-kanak biasanya memberikan maklumat penting pertama mengenai kemampuan anak untuk menumpukan perhatian dan memberi perhatian. Tambahan lagi, toleransi anak terhadap kekecewaan dan kemampuan untuk mengikuti peraturan dapat dinilai dengan baik.

Kepakaran psikologi untuk kanak-kanak dari usia enam tahun berdasarkan tidak hanya berdasarkan penilaian individu oleh psikologi dan / atau pakar pediatrik, tetapi juga pada prosedur ujian standard yang mempertimbangkan prestasi anak individu berkaitan dengan norma usia, yaitu berkaitan dengan purata perkembangan usia kanak-kanak yang sesuai. Sebelum prosedur ujian boleh disebut prosedur ujian standard, mereka mesti memenuhi kriteria kualiti tertentu. Mereka mesti objektif dan memberikan hasil yang sama walaupun ujian diulang (keputusan tidak boleh bergantung pada peluang). Akhirnya, mereka juga mesti mengukur apa yang dimaksudkan. Terserah kepada penguji untuk memilih prosedur ujian mana yang digunakan dalam setiap kes individu.