Hipotiroidisme (Hipoparatiroidisme)

Hypoparathyroidism (HP) (sinonim: Hypoparathyroidism; kekurangan parathyroid; hormon paratiroid kekurangan; ICD-10-GM E20.-: Hypoparathyroidism) menggambarkan ketidakaktifan kelenjar paratiroid akibatnya bahan utusan hormon paratiroid (PTH) tidak dihasilkan atau tidak mencukupi. Pada kebanyakan orang, kelenjar paratiroid (lat .: Glandulae parathyroideae) terdiri daripada empat organ berukuran lentil dan terletak di leher di belakang kelenjar tiroid (lat. Glandula thyreoidea atau Glandula thyroidea), di bawah laring. Mereka juga dipanggil corpuscles epitelium.

Hormon paratiroid (PTH) sangat penting dalam konteks kalsium metabolisme. Sekiranya serum kalsium tahap terlalu rendah, hormon paratiroid menyebabkan osteoklas (sel yang memecah tulang) diaktifkan, dengan itu menggerakkan kalsium dan fosfat dari tulang. Tulang adalah gudang utama untuk mineral kalsium. Di hadapan vitamin D, hormon paratiroid meningkatkan kalsium penyerapan (pengambilan kalsium) di usus kecil dan penyerapan semula kalsium (pengambilan semula kalsium) di buah pinggang. Kesan lain dari hormon paratiroid ialah rangsangan fosfat perkumuhan oleh buah pinggang. Antagonis fisiologi hormon paratiroid adalah kalsitonin, yang dihasilkan dalam sel-C dari kelenjar tiroidDalam kes kekurangan PTH, mekanisme yang dijelaskan di atas tidak berlaku atau berlaku hanya pada tahap terhad. Akibatnya, hipokalsemia (kekurangan kalsium), hiperfosfatemia (fosfat lebihan), dan menurun 1,25-dihydroxyvitamin D tahap berlaku.

Bentuk hipoparatiroidisme berikut (hipofungsi paratiroid) dapat dibezakan:

  • Hipoparatiroidisme idiopatik (ICD-10-GM E20.0).
  • Pseudohypoparathyroidism (ICD-10-GM E20.1)
  • Hipoparatiroidisme lain (ICD-10-GM E20.8)
  • Hypoparathyroidism, tidak ditentukan (ICD-10-GM E20.9)

Mengikut penyebabnya, bentuk hipoparatiroidisme berikut dapat dibezakan:

  • Hipoparatiroidisme primer (hypoparathyroidism kongenital) - kongenital (sangat jarang berlaku) - lihat di bawah "Punca".
  • Hipoparatiroidisme sekunder - disebabkan oleh kerosakan pada kelenjar paratiroid, terutamanya selepas pembedahan tiroid (hipoparatiroidisme pasca operasi) (paling biasa).
  • Hipoparatiroidisme idiopatik - tanpa sebab yang jelas (jarang berlaku).

Hipoparatiroidisme pasca operasi berlaku pada 500-1,000 orang setiap tahun.

Kelaziman (kekerapan penyakit) untuk hipoparatiroidisme pasca operasi adalah 0.5-6.6% selepas jumlah tiroidektomi (tiroidektomi) (di Jerman).

Kursus dan prognosis: Kesan hipoparatiroidisme dapat diatasi atau dicegah dengan tepat terapi, yang memfokuskan pada normalisasi elektrolit - kalsium, fosfat - juga vitamin D. Prognosisnya baik sepanjang rawatan dijalankan secara konsisten. Sekiranya terapi tidak optimum, penyakit sekunder atau komplikasi mesti dijangkakan. Sebagai sebahagian daripada rawatan, tahap kalsium harus dipantau dengan teliti untuk mengelakkan sindrom hiperkalsemik. Dalam keadaan terburuk, krisis hiperkalsemik dapat berkembang (lihat "Penyakit berjangkit"). Walau bagaimanapun, ini jarang berlaku. Pesakit dengan hipoparatiroidisme diberi kad kecemasan.