Dalam jagaan | Mengangkat dan membawa untuk bahagian belakang

Dalam jagaan

Penjagaan kejururawatan adalah salah satu bidang di dunia kerja yang berkaitan dengan tekanan fizikal yang tinggi. Walaupun ini tidak selalu ada, risiko ketegangan di bahagian belakang sudah diprogramkan ketika datang ke mobilisasi orang yang tidak bergerak dan pekerjaan sering kali melibatkan kekurangan waktu. Dalam kes ini juga, peraturan untuk mengangkat dan membawa dengan cara yang sesuai untuk punggung harus dipatuhi.

Sekiranya keadaan timbul, bawa orang kedua. Angkat dan bawa objek dekat badan dan bekerja dari kaki. Bergantung pada bagaimana penduduknya tidak bergerak, anda perlu mengubah tekniknya.

Ketika memindahkan seseorang dari tempat tidur ke kerusi roda, teknik ini penting sekali lagi. Letakkan kerusi roda tepat di sebelah katil dan atur brek untuk mengelakkan kerusi roda tergelincir. Pindahkan tempat tidur penduduk ke atas supaya lebih mudah bagi mereka untuk bangun dan anda tidak perlu menekuk lutut sebanyak itu.

Peluk orang di bawah bahunya. Tangan terletak di bahagian bawah belakang atau di kawasan punggung. Penduduk meletakkan tangannya di sekelilingnya leher.

Sekiranya penduduk mempunyai kekuatan yang cukup, dia harus didorong untuk membantu. Kakinya berada dalam kedudukan selangkangan atau jongkok. Ini bermakna lutut anda bengkok dan punggung anda condong ke belakang seolah-olah anda sedang duduk.

Ini mendorong postur belakang lurus. Bekerja dari kaki sekali lagi dan cuba berdiri tegak seolah-olah anda melompat. Kemudian belok ke arah kerusi roda dan dudukkan penduduk.

Cuba kekal santai. Sekiranya anda ingin menjadikan penghuni itu kembali ke tempat tidur, turunkan tempat tidur sedikit kali ini supaya anda tidak perlu mengangkat penghuninya dengan begitu tinggi. Ketika penduduk duduk di atas katilnya, dia sering duduk terlalu rendah.

Oleh itu, risikonya menyebabkan ini mesti ditanggung ketika berbohong, ke atas lagi. Adalah menguntungkan untuk membiarkan penduduk duduk di kawasan bantal. Setelah penghuninya berbaring, ia secara automatik akan lebih tinggi.

Dengan berlalunya masa ini dapat meletakkan dirinya lebih dalam. Sekiranya menyedari bahawa penghuninya terletak terlalu jauh di tempat tidur, bekerja semula dari kaki. Penghuni harus menghidupkan kakinya dan menyilangkan tangan sebelum payudara. Dia kepala dinaikkan.

Genggam di bawahnya tali pinggang bahu dan punggung dan letakkan kaki anda kembali dalam kedudukan jongkok. Kepala katil mesti diturunkan ke bawah. Luruskan kaki anda seperti yang anda lakukan semasa melompat dan tarik penghuni ke atas. Artikel mengenai gimnastik tulang belakang mungkin menarik bagi anda dalam hal ini.