Radiologi Intervensi: Rawatan, Kesan & Risiko

Campur tangan radiologi adalah subspesialisasi radiologi yang agak baru. Campur tangan radiologi menjalankan tugas terapi.

Apa itu radiologi intervensi?

Campur tangan radiologi adalah subspesialiti terapi radiologi diagnostik. Fakta ini mungkin kelihatan agak pelik, tetapi kembali kepada fakta bahawa radiologi intervensi masih merupakan subbidang radiologi yang cukup muda. Atas sebab ini, sekurang-kurangnya di Jerman, ia belum dapat memisahkan diri dari radiologi diagnostik. Namun, di dunia Anglo-Saxon, radiologi intervensi mewakili kepakaran yang terpisah di samping radiologi diagnostik. Tugas radiologi intervensi adalah melakukan intervensi di bawah bimbingan gambar (contohnya dengan CT, MRI atau sonografi). Intervensi ini biasanya dilakukan pada sistem vaskular atau hempedu atau pada organ lain yang menjalankan fungsi. Evolusi berterusan radiologi diagnostik, tugasnya, dan prosedurnya mesti diperhatikan.

Rawatan dan terapi

Radiologi intervensi merawat pelbagai penyakit dan keadaan dengan prosedur invasif di bawah panduan gambar. Oleh itu, kaedah radiologi umumnya digunakan dalam hal ini. Dari segi sejarah, sejarah radiologi intervensi bermula dengan invasif terapi untuk penyakit vaskular. Sebelum ini, ahli radiologi telah berjaya mencitrakan sistem vaskular manusia menggunakan khas angiografi kateter. Kejayaan ini pada awalnya membawa kepada idea untuk merawat penyakit vaskular dengan pelebaran belon atau dengan sokongan vaskular logam ("stent") Radiologi intervensi dikembangkan dari idea asas ini. Oleh itu, ini pada mulanya dikembangkan sebagai pilihan terapi invasif minimum untuk penyakit kardiovaskular. Kemudian, radiologi intervensi mengalami perkembangan selanjutnya. Oleh itu, spektrum ini diperluas untuk merangkumi gambar klinikal yang kompleks dan rawatan penyakit ketumbuhan. Hari ini, terdapat pelbagai intervensi yang dilakukan oleh radiologi intervensi. Apa kesamaan semua intervensi ini adalah bahawa mereka berpandukan gambar dan / atau dilakukan menggunakan kaedah radiologi. Intervensi dapat dibezakan mengikut lokasi intervensi dan kawalan gambar masing-masing. Oleh itu, intervensi vaskular, intervensi ablasi tumor, intervensi bilier, dan CT-, MRI-, dan ultrasoundintervensi berpandu dapat dibezakan terutamanya. Beberapa intervensi yang paling biasa dalam radiologi intervensi dibincangkan secara ringkas di bawah.

  • Angioplasti: Angioplasti adalah prosedur dalam bidang penemuan vaskular. Angioplasti melibatkan pemulihan semula kapal yang tersekat dengan bantuan sokongan vaskular logam ("stent") Atau dengan pelebaran belon. Walau bagaimanapun, angioplasti tidak hanya dilakukan oleh radiologi intervensi, tetapi juga oleh intervensi kardiologi dan neuroradiologi. Di sini, campur tangan kardiologi membekalkan jantung kapal, neuroradiologi membekalkan intrakranial dan otak-membekalkan kapal, dan radiologi intervensi membekalkan semua kapal periferal. Ini juga termasuk mesenterik dan retroperitoneal kapal pada manusia.
  • Chemoembolization: chemoembolization juga merupakan intervensi vaskular. Ia bukan pembedahan terapi untuk tumor malignan hati. Pertama, kapal membekalkan tumor dikenal pasti di bawah Sinar X fluoroskopi. Ejen kemoterapi digunakan pada tisu pembekal tumor. Selepas itu, kapal tersekat. Ini dilakukan dengan cara embolisasi. Tumor itu tidak lagi dapat dibekalkan darah, dan dengan itu nutrien dan oksigen. Sebagai tambahan, agen kemoterapi dihalang keluar dari tisu tumor.
  • Thrombolysis: Thrombolysis adalah prosedur rawatan kecemasan untuk membuka semula saluran trombosis. Ini dapat dilakukan dengan menanamkan larutan pembekuan dadah ke kapal yang terjejas atau oleh pemusnahan darah bekuan.
  • Cryoablation: cryoablation adalah intervensi ablasi tumor. Cryoablation melibatkan penggunaan sejuk untuk memusnahkan tumor. The sejuk digunakan hanya di tempat tumor.
  • Sistem saliran: sistem saliran dikelaskan sebagai prosedur berpandukan gambar. Dalam hal ini, kateter saliran digunakan untuk mengalirkan cecair inflamasi dan bukan inflamasi dari badan.

Kaedah diagnosis dan pemeriksaan

Pertama, harus dikatakan bahawa radiologi intervensi adalah cabang terapi radiologi. Diagnosis dibuat oleh radiologi diagnostik, bukan melalui intervensi. Secara kasar, dapat dikatakan bahawa radiologi diagnostik hanya mendiagnosis dan tidak merawat; radiologi intervensi, sebaliknya, hanya merawat tetapi tidak mendiagnosis. Peralatan yang digunakan dalam radiologi intervensi adalah peralatan teknikal yang digunakan untuk pengimejan diagnostik. Ini memberi perkhidmatan kepada doktor dalam radiologi intervensi untuk mendapatkan gambaran keseluruhan keadaan dan dapat memerhatikan proses intervensi. Doktor bergantung pada alat pencitraan kerana dia tidak dapat memerhatikan tindakannya secara langsung tetapi hanya melalui alat pencitraan. Oleh itu, alat pencitraan berfungsi untuk "mengendalikan" prosedur. Selanjutnya, dalam kebanyakan kes, radiologi intervensi menggunakan kateter untuk memasuki badan. Radiologi intervensi yang bijak, terutamanya menggunakan agen kemoterapi. Ini dilakukan sebagai sebahagian daripada tumor invasif minimum terapi. Di sini, agen kemoterapi terlebih dahulu disuntik terus ke tisu tumor untuk kemudian 'memotong' nya darah membekalkan. Ini berfungsi untuk menghentikan bekalan oksigen dan nutrien kepada tumor dan juga memastikan bahawa agen kemoterapi tidak meninggalkan tisu tumor. Prosedur ini dipanggil chemoembolization dan digunakan untuk merawat malignan hati ketumbuhan.