Kalium

Halaman ini membincangkan tafsiran mengenai darah nilai yang dapat dikumpulkan semasa a ujian darah.

fungsi

Kalium tergolong penting elektrolit (garam). Banyak proses metabolik penting diatur oleh kalium. Kalium dan natrium membentuk sepasang antagonis dalam badan kita.

Manakala natrium terutamanya dijumpai di luar sel (di ruang sel yang disebut), kalium terdapat di dalam sel. Oleh itu, sebagai contoh, kandungan kalium berwarna merah darah sel (eritrosit) 25 kali lebih tinggi daripada serum darah (cecair darah tanpa sel). Kandungan kalium dalam badan kita dijaga oleh pelbagai mekanisme pengawalseliaan.

Kalium diserap melalui makanan di usus kecil dan dari perceraian melalui buah pinggang. The buah pinggang dapat mengeluarkan sekitar 1 mmol / kg berat badan dalam 24 jam dengan air kencing. Selain pengambilan kalium, peraturan juga dikenakan berbagai hormon (sebagai contoh, glucocorticoids (insulin, glukagon) dan mineralokortikoid seperti kortison), tetapi juga kepada status asid-basa (bahagian asid dan alkali) dalam badan.

Kaedah penentuan

Nilai kalium ditentukan dalam darah serum plasma atau darah. Sampel darah mesti diambil untuk ini. Yang lain elektrolit dalam darah juga dapat ditentukan.

Nilai standard kalium

Nilai kalium yang dianggap normal pada orang dewasa yang sihat berada dalam lingkungan 3.6 hingga 4.8 mmol / l. Lebih lanjut mengenai nilai kalium pada rakan kongsi kami. Peningkatan kepekatan kalium dalam serum atau plasma melebihi 5.0 mmol / l dipanggil secara perubatan hyperkalemia.

Tahap kalium yang terlalu tinggi dalam darah paling sering ditunjukkan oleh gejala pada jantung or saraf. Gejala biasa adalah mati rasa, mati rasa, tetapi juga otot berkeringat. Aritmia jantung berlaku di jantung, yang juga dapat dikesan oleh perubahan ECG. Penyebab hiperkalemia boleh menjadi:

  • Pengumpulan darah yang tidak betul (jika lengan atas tersumbat terlalu lama, terdapat kekurangan oksigen, terutama jika penumbuk dibuka dan ditutup semasa pengumpulan darah, yang menyebabkan kalium dari sel melimpah ke dalam plasma darah dan memalsukan nilai sebenar) (jika sel darah (sel darah putih dan sel darah merah) tidak terpisah dari plasma darah dalam satu jam, kalium dilepaskan dari sel, yang juga menyebabkan nilai kalium tinggi palsu)
  • Kecederaan otot yang diucapkan (pelepasan kalium dari sel)
  • Penyakit tumor (pelepasan kalium dari sel tumor yang mati)
  • Kekurangan buah pinggang Kegagalan buah pinggang (kekurangan perkumuhan kalium)
  • Dadah (perencat ACE (ubat tekanan darah), antibiotik (contohnya Cotrim® = ubat untuk sistitis), NSAID (misalnya ibuprofen), diuretik hemat kalium seperti spironolactone (Aldactone®), amilorida atau triamterene