Abses bibir

definisi

An abses adalah rongga terpencil di mana nanah telah terkumpul. Ia biasanya merupakan hasil atau sebahagian dari keradangan bakteria. Abses boleh berkembang di mana sahaja di badan, tetapi paling sering dijumpai di bawah kulit.

Abses juga boleh berlaku di mulut dan di bibir. Ciri keradangan khas pada abses adalah kemerahan, bengkak, dan peningkatan suhu kulit di kawasan yang terjejas dan peningkatan kepekaan terhadap tekanan dan kesakitan. Di samping itu, nanah mungkin kelihatan dalam bentuk bintik putih di bawah kulit.

Pada prinsipnya, seseorang dapat membayangkan suatu abses sebagai jerawat besar: Ia semakin matang dari masa ke masa dan akhirnya mengosongkan ke luar. Sebilangan besar abses menyakitkan, tetapi mereka tidak berbahaya dan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, untuk abses yang lebih besar yang tidak hilang, anda harus berjumpa doktor.

Gejala abses di bibir

Abses terutama dapat dilihat oleh peningkatan kepekaan terhadap tekanan dan kesakitan di kawasan yang terjejas. Selalunya sakit walaupun tanpa tekanan luaran. Selain itu, kawasan yang terjejas membengkak dan memerah dan mempunyai suhu yang tinggi.

Selalunya bisul kelihatan di bahagian luar dan dapat dirasakan sebagai kawasan yang keras atau bahkan dapat dilihat melalui kulit. Biasanya abses tetap dilokalisasikan kerana langkah berjaga-jaga yang diambil oleh badan, tetapi boleh terjadi apabila ia menyebar sistem limfa. Dalam kes ini, gejala mungkin merangkumi demam, menggigil, sakit kepala, keletihan dan loya.

Dalam kes ini, doktor harus berunding, kerana ada risiko darah keracunan. Bahaya besar abses di bahagian atas bibir terletak pada bahaya merebak ke tengkorak. Ini boleh mengancam nyawa otak abses, sebab itulah diperlukan perhatian khusus pada ketika ini. Dengan cara tertentu, abses berkelakuan seperti besar jerawat - yang sebenarnya mereka. Pada awalnya mereka belum dapat dilihat dengan jelas, tetapi kemudian mereka matang dan membentuk kelebihan yang jelas dan dalam proses reaksi keradangan progresif, abses, yang biasanya juga jelas terasa sampai akhir.

Punca abses di bibir

If bakteria (abses biasanya Staphylococcus aureus) menembusi di bawah kulit dan ke dalam badan, sistem imun memerangi mereka dengan reaksi keradangan. Ini bermaksud kawasan yang terkena membengkak, berubah menjadi kemerahan, mempunyai suhu tinggi dan lebih sensitif terhadap tekanan. Selain itu, berwarna putih darah sel-sel terkumpul dalam fokus keradangan, yang mana bakteria makan dan kemudian mati sendiri.

Bersama mati yang lain bakteria mereka kelihatan seperti nanah. Ini terkumpul di rongga yang terbentuk ketika tisu badan cair semasa reaksi keradangan. Untuk mengelakkan nanah memasuki tisu sekitarnya, tubuh menutup abses dengan tisu yang tidak dapat ditutup. Punca abses di bawah kulit atau di mulut selalunya liang tersumbat oleh sebum, peluh atau kotoran, di mana nanah tidak dapat mengalir ke luar. Di dalam mulut, abses juga disebabkan oleh luka kecil atau retakan pada mulut mukosa melalui mana bakteria dapat menembusi.